Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Liberalerna säger ja till mer samarbete

Europa och Sverige står inför en hel del gemensamma utmaningar. Bland annat miljöförstöring, klimatförändringar, ökande koldioxidutsläpp, internationell brottslighet, fattigdom och utsatta minoriteter, migration, extremism, nationalism, protektionism och inte minst hoten från omvärlden, skriver Per-Ola Grönberg, L.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Per-Ola Grönberg, L.

Bild: Jenny Lundberg

Annons

Kina, Putin och Trump hotar, inte bara de internationella förbindelserna, den ekonomiska stabiliteten och den liberala världsordningen som vi upplevt de senaste 30 åren. De hotar även med murar, handelshinder, dumpade världsmarknadspriser, ekonomiska sanktioner och inte minst med vapenskrammel och militär upprustning.

De största grupperingarna inom Europaparlamentet, EPP, där såväl M som KD ingår samt S&D, där Socialdemokraterna ingår har kört fast i ett förvaltande utan utveckling. ALDE som är den liberala grupperingen inom EU, där Liberalerna ingår, har i årtionden försökt påverka för en utveckling och utökning av samarbetet men för det mesta utan gehör från de största grupperingarna.

Liberalerna har den mest hållbara, innehållsrika och genomtänkta politiken för ett stärkt sammanhållet framtida EU. Det politiska programmet innehåller 158 liberala förslag till hur vi vill utveckla och fördjupa samarbetet inom unionen och finns att läsa i sin helhet på liberalerna.se. Vi tar vår utgångspunkt i klimatet, tryggheten, friheten, samarbetet, individen och mänskliga rättigheter.

Annons

Annons

Ett grönt och klimatsmart Europa, där vi leder det globala klimatarbetet genom en gemensam koldioxidskatt, smarta transporter, fossilfri energi och klimatvänligt jordbruk.

Ett tryggt och säkert Europa, där vi tar krafttag mot organiserad brottslighet genom gemensam EU-polis och åklagare, och där EU tar över ansvaret för den yttre gränskontrollen.

Ett Europa där vi tillsammans ökar vår försvarsförmåga och stärker beredskapen vid kriser.

Ett Europa för jobb och tillväxt, där nya jobb skapas genom ekonomiska reformer, forskning, digitalisering, frihandel och fri rörlighet. Där Sverige har euron som valuta. Där vi ställer krav på fungerande välfärd i alla EU-länder så att jämställdheten ökar, fattigdomen minskar och fler får del av globaliseringens fördelar.

Ett Europa för medborgarna, där vi gör det enklare och tryggare att resa, flytta, studera, söka vård och handla digitalt för alla invånare i EU.

Ett Europa öppet mot omvärlden, där vi skapar fler lagliga vägar till Europa och slår vakt om asylrätten, men där hela EU tar gemensamt ansvar för asylsökande.

Ett Europa där vi värnar demokrati och mänskliga rättigheter och står upp mot förtryck i vårt närområde och globalt.

Ett värderingarnas Europa, där vi agerar med kraft mot EU-länder som kränker rättsstaten, pressfriheten och medborgarnas rättigheter, där vi bekämpar rasism och extremism och där vi stärker medborgarnas integritet och rättigheter på nätet.

Annons

Ett effektivt och demokratiskt Europa, med mer öppenhet och insyn, där skattemedel går till forskning och brottsbekämpning i stället för jordbruksstöd - och där EU får de verktyg och befogenheter som krävs för att lösa gemensamma problem.

Om du vill att samarbetet ska utökas och utvecklas inom EU då är det Liberalerna du ska rösta på i valet den 26/5, vi säger ja till mer samarbete.

Per-Ola Grönberg

kandidat 28 för Liberalerna i EU-valet

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan