Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Rösta för det Europa du vill se

I dag 9 maj är det Europadagen. I en tid där många av våra utmaningar måste ses som globala, är vår röst i världen mycket starkare om vi håller ihop. Med idén om samarbete och fri rörlighet för människor och varor har vi byggt ett annat Europa än det konfliktfyllda och sargade Europa som gav oss världskrigen, skriver riksdagsledamöterna Åsa Lindestam, Elin Lundgren och Patrik Lundqvist.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Valet handlar inte om ett ja eller ett nej till EU, den tiden är sedan länge borta, skriver debattörerna bland annat.

Bild: TT

Annons

Den 9 maj firar vi freden och sammanhållningen i Europa på den så kallade Europadagen. Det är årsdagen av Schumandeklarationen. I ett tal i Paris 1950 föreslog Frankrikes dåvarande utrikesminister Robert Schuman en ny form av politiskt samarbete i Europa som skulle göra ett nytt krig otänkbart. Det ses som det som satte igång rullningen av det EU vi känner i dag.

Annons

I år är det extra viktigt att uppmärksamma Europadagen eftersom det är val till Europaparlamentet. Varje medlemsland utser då sina representanter i parlamentet.

Annons

Valet handlar inte om ett ja eller ett nej till EU, den tiden är sedan länge borta. Vi har varit EU-medborgare sedan 1995, och det du gör när du röstar är att peka ut riktningen för vilka prioriteringar du tycker att EU ska göra.

Det här valet handlar, mer än på mycket länge, om konflikten mellan öppenhet och demokrati å ena sidan, mot ofrihet och inskränkning av mänskliga rättigheter.

De prioriterade frågorna för Socialdemokraterna är:

Europa ska gå före i kampen mot klimathotet med högre ambitioner! Vi ska ställa krav på de företag och regeringar som inte gör sin del för att minska utsläppen och öka drivkrafterna för att ställa om så att målen i Parisavtalet nås.

Vi ska fortsätta vårt stöd globalt för att människor inte ska tvingas fly och för att de miljoner människor som samlas i flyktingläger ska få hjälp.

Vi ska försvara demokratin och stå upp för alla människors lika värde och rättigheter, fria medier, oberoende domstolar och samarbete som bekämpar den gränsöverskridande brottsligheten.

I Europa ska vi skapa fler, trygga jobb och vi sätter löntagares intressen före storföretagens, försvarar svenska kollektivavtal och stoppar skattefusk - där fler kvinnor jobbar och där vi ligger i framkant för att skapa nya, gröna jobb.

I dag är Europas fria rörlighet utbyggd för varor, människor och kapital och det är bra. Men för att stoppa social utsatthet, lönekonkurrens och andra problem som finns måste vi stärka EU:s sociala pelare och skapa ett socialt, hållbart och jämlikt Europa. Som är till för alla.

Annons

Annons

Förtidsröstningen är nu igång så ta ditt röstkort och gör det enklaste du kan för demokratin, rösta.

Rösta för vilket Europa du vill se.

Åsa Lindestam, S

Elin Lundgren, S

Patrik Lundqvist, S

riksdagsledamöter från Gävleborg

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan