Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Skarvplågan är inte bara ett ordkrig

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Ett skarvbo på Kastellholmen i Hudiksvall.

Bild: Henrik Sjöström

Annons

Skarvplågan längs vår kust är inte bara ett ordkrig på insändarsidan. Det är en stor tragedi för många människor som bor längs kusten eller har sina sommarstugor där.

Likaså för alla dem som älskar att fiska längs kusten och i Dalälven eller bara vistas i dessa områden. Kjell Owe Björk gav en bra beskrivning av skarvens konsekvenser i förra söndagens tidning.

Annons

Annons

Jag har alltid varit fågel- och naturintresserad samt fritidsfiskare. Utflykterna till bland annat Billudden på 1980-talet och framöver var obligatoriska.

Numera är det inte lika roligt. Den fina naturupplevelsen förmörkas av dessa flockar av skarvar som drar fram och ödelägger de platser där de häckar. Det känns som en Hitchcock-film.

I lokal-tv härom dan yttrade sig en representant från länsstyrelsen i frågan angående Kastellholmen utanför Hudiksvall som invaderats av skarv. De skulle diskutera frågan men hänvisade till ett gammalt artskyddsdirektiv inom EU.

Det vore intressant om länsstyrelsen kunde redovisa Sveriges medverkan i detta direktiv och hur man genom åren har återrapporterat konsekvenserna för vår miljö. Med befintliga fakta borde felaktiga beslut kunna ändras.

Inget annat land inom EU skulle acceptera att den egna miljön och människors livsförutsättningar skulle så radikalt påverkas negativt. Skarven är en invasiv art som aldrig borde ha fått möjlighet att få fotfäste här.

Borde inte länsstyrelsen i första hand se till medborgarnas väl och ve? En allvarlig konsekvens av ett så här tafatt handlande medför att förtroendet urholkas för myndigheten.

I skrivande stund sänder P4 Gävleborg ett program om hur kommuner och frivilliga organisationer jobbar med att skapa lekplatser för hotade fiskarter och förbättra tillväxten för bland annat öring, gädda och abborre.

Ska dessa insatser bara resultera i skarvmat? Vad gör länsstyrelsen?

BSL

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan