Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Vi vill inte se fler nedläggningar av sjukvården

Bollnäs sjukhus är utsatt för hård prövning igen, men vad som kommer hända kan man verkligen bli orolig över. Region Gävleborg går enligt prognosen mot ca 500 milj underskott 2019 och det kommer att få konsekvenser, skriver Sjukvårdspartiet, SVG.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bollnäs sjukhus.

Bild: Henrik Nyblad

Annons

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet har genomfört flera sjukhusnedläggningar och priset för befolkningen är längre avstånd till sjukvården.

Sjukvården utvecklas och i den utvecklingen följer svallvågor som sköljer in över befolkningen som får hålla andan i väntan på vad som blir kvar.

Bollnäs sjukhus har haft en bra utveckling om man ser till den sjukvård Aleris levererat och nu ska Region Gävleborg ta över i höst.

Annons

Annons

Socialdemokraterna, Miljöpartet, Vänsterpartiet och Centern lovar nu att man ska inte lägga ner någon verksamhet i Bollnäs. Regionstyrelsens ordförande Eva Lindberg och hälso och sjukvårdsnämndens ordförande Tommy Berger lovar att ingen verksamhet ska läggas ner vid Bollnäs sjukhus. Det är bra och detta stödjer vi.

Men vi kommer att följa era löften noga för vi vet att sjukvården behöver mer resurser samtidigt som ni går mot 500 miljoners underskott 2019 och ni ska klara era löften mot befolkningen.

Sjukvårdspartiet vill veta vad de fem olika vårdnivåerna kommer få för betydelse för befolkningen och vart Bollnäs sjukhus kommer hamna.

Länets sjukvård är som ett pussel och alla bitar är viktiga allt från hälsocentraler till den sjukvård som bedrivs runt om i länet .

Länets sjukvård är dock indelad i olikas nivåer där vården nu är starkt reducerad i Ljusdal, Sandviken och Söderhamn. Bollnäs sjukhus har viss specialistsjukvård kvar trots att akutkirurgi och förlossning är stängda. Gävle och Hudiksvall är våra akutsjukhus.

Sjukvårdspartiet vill se en utveckling av sjukvården och inte en avveckling och vi kommer ganska er i majoriteten.

Vi vill inte se fler nedläggningar av sjukvården i södra Hälsingland eller andra delar av länet. Ska det sparas är det på den växande administrationen i region Gävleborg. Sedan ska vården utvecklas men inte på bekostnad av ännu mer centralisering av sjukvården

Kent Olsson, SVG

hälso och sjukvårdsnämnden för sjukvårdspartiet

Henrik Olofsson, SVG

regionråd opposition

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan