Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Skarven är det största hotet mot vår skärgård

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Storskarv.

Bild: Henrik Sjöström

Annons

Enligt uttalande av Peter Tibblin från Linnéuniversitetet i Kalmar äter storspiggen inte bara fiskens rom utan även fiskyngel upp till 32 millimeters längd. Han säger vidare att storspiggen översvämmar skärgårdarna så att gäddynglen har en minimal chans att överleva.

I radioprogrammet Naturmorgon på radions P1 den 27/4 berättas hur iordningsställda lekplatser för gädda producerar tusentals och åter tusentals av gäddyngel som går en säker död tillmötes när de lämnar de översvämmade områdena för att söka sin tillflykt i de grunda vikarna i skärgården.

Annons

Annons

Av någon anledning nämns inte varför storspiggen kan föröka sig som den gör mer än att de fiskar som livnär sig på spigg minskat i antal. Där finns tydligen en vägran att inse att det i huvudsak är skarven som äter upp fisken i fråga.

Det är dags nu för våra politiker att sätta sig upp mot Naturvårdsverket och EU. Låt inte vår skärgård utrotas. Gör något.

Svar till signaturen Lars H: Jag har medvetet utelämnat påverkan från sälarna och det storskaliga strömmingsfisket utanför vår kust för att koncentrera mig på skarvarna som jag bedömer som det största hotet mot vår skärgård.

Nu är det akut

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan