Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Moderaternas politik hotar det europeiska samarbetet

EU-valrörelsen är i full gång och från Moderaterna talas det om en ny svensk modell och att skydda den svenska välfärden från klåfingrigheten i Bryssel. Det är fina ord men handlar om falsk marknadsföring. Moderaterna utlovar en smörgåstårta men det blir aldrig mer än smulor kvar, skriver Mats Eriksson och Johan Danielsson.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Mats Eriksson, LO.

Bild: Anders Nordlén

Annons

Det är knappt två veckor kvar till EU-valet och Moderaterna har fortfarande inte presenterat ett enda förslag som gynnar schyssta villkor på svensk arbetsmarknad eller som ser till att komma åt de oseriösa företag som utnyttjar arbetare med slavliknande löner och odräglig arbetsmiljö.

Det handlar om byggnadsarbetare som jobbar långt mer än åtta timmar per dag och som sover på sina arbetsplatser eller utländska lastbilschaufförer som arbetar för 30 kronor i timmen, sover i sina lastbilar och värmer sin lunch på spritkök längs de svenska vägarna.

Annons

Annons

Villkor som ingen på svensk arbetsmarknad ska behöva uppleva och som i längden leder till dumpade villkor även för svenska arbetare.

Det här är något vi socialdemokrater vill ändra på. Det är tack vare oss som arbetare från andra EU-länder nu ska kunna garanteras kollektivavtalsenliga villkor och löner. Ett förslag som Moderaternas företrädare i Europaparlamentet röstade nej till.

Men det tar inte slut där. Moderaterna röstade emot skärpta regler för tillfälliga inrikes transporter, så kallat cabotage, som syftar till att förebygga social dumpning. De röstade till och med emot trygga kör- och vilotider för lastbilschaufförer.

När Moderaterna behöver välja mellan marknaden eller människans bästa väljer de konsekvent marknaden. Att svenska arbetares villkor och i längden också den svenska modellen med kollektivavtal hotas på grund av detta verkar de inte bry sig om Men det finns ett annat alternativ.

En politik som sätter människors intressen före storföretagens, som försvarar svenska kollektivavtal och skapar fler och trygga jobb. Rösta för att ta tillbaka kontrollen från marknaden och för att stärka tryggheten för vanligt folk. Rösta på Socialdemokraterna den 26 maj.

Mats Eriksson

ordförande LO-distriktet i Dalarna och Gävleborg

Johan Danielsson

plats två på Socialdemokraternas lista till Europaparlamentet

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan