Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Dubblerat säkerhetsavstånd är inte att tumma på säkerheten

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Therese Metz, MP, är ordförande i Gästrike Ekogas AB.

Bild: Maria Carlsson

Annons

Svar till Emma Karlsson: Hej Emma, precis som du skriver så är våra barns trygghet oerhört viktig. Klimatförändringarna är den största utmaning mänskligheten har stått inför och den oro som barn och unga känner inför det är min absolut största drivkraft i politiken.

Att möjliggöra fossilfria transporter är en av de viktigaste uppgifterna vi står inför för att skapa ett tryggt framtida samhälle, med färre naturkatastrofer, bränder och färre som tvingas fly sina hem.

Annons

Annons

Oro och ovisshet bemöts bäst med att ta ansvar för det vi kan påverka och fakta om hur saker faktiskt förhåller sig. Gästrike Ekogas fick år 2018 bygglov för en tankstation vid Teknikparken i Gävle, efter att totalt tolv olika placeringar undersökts sedan år 2014.

Tankstationer behöver vara tillgängliga för både företag och privatpersoner, och därför ligger många tankstationer i Gävle nära publika platser, skolor, restauranger och annan infrastruktur.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, anger ett säkerhetsavstånd på 50 meter till så kallade “svårutrymda lokaler” som förskolor räknas som, för tankstationer.

För tankstationen som planeras på Teknikparken kommer avståndet vara mer än det dubbla. Att dubbla säkerhetsavståndet kan omöjligt ses som att töja på säkerhetsföerskrifterna.

När bygglov ges av Samhällsbyggnadsnämnden så prövas de risker som finns, och i det här fallet med en tankstation vid Teknikparken så har Samhällsbyggnadsnämnden (under Moderaternas ledning) fattat beslut om att ge bygglov.

Samtliga företag i kommunen, oavsett om de har offentliga ägare eller privata, får sedan förhålla sig till och bygga utifrån de förutsättningar som nämnden ger. Så också vårt biogasbolag.

Therese Metz, MP

ordförande Gästrike Ekogas AB

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan