Annons

Annons

Annons

Karin Bergkvist

ledare liberalEU-valet 2019

Karin Bergkvist
Karin Bergkvist: Liberaler och gröna ökar i EU-parlamentet – i Sverige blåser det högervindar

Framgångar för högernationalistiska partier, men inte så stora som många befarat. Samtidigt stärks den liberala gruppen kraftigt i EU-parlamentet.

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Tomas Tobé under Moderaternas valvaka på Clarion Sign Hotell. Foto: Stina Stjernkvist / TT

Annons

I Sverige var det mest väntade att Feministiskt initiativ rasade totalt och därmed inte kunde rädda sitt enda mandat.

Liberalerna kunde efter en kväll av nagelbitande konstatera att man med ett nödrop klarade sig kvar i parlamentet, men tappade ett av sina två mandat. En stor besvikelse för landets i särsklass mest EU-vänliga parti som dock brottats med interna problem och ett sent byte av toppkandidat. Centerpartiet däremot – med landets kanske mest profilerade toppnamn i Fredrik Federley – gjorde däremot precis som väntat ett bra val och tog ett mandat till.

Annons

Annons

För de svenska väljarna är klimatfrågan den viktigaste och den unga svenskan Greta Thunbergs anspråkslösa skolstrejk för klimatet har utvecklats till en hel rörelse. Miljöpartiet festade under valvakan som om partiet fördubblat sitt stöd, men tappade – trots klimatintresset – nära fyra procent och två mandat.

Såväl Moderaterna – med Gävlebon Tomas Tobé på förstaplatsen – som Kristdemokraterna ökar, högerpartierna har gått bra i Sverige. Socialdemokraterna står mer eller mindre still. Vänsterpartiet backade något och uppnådde inte målet om ännu ett mandat.

Resultatet för Europa i stort då?

Jo, nog har högernationalistiska och främlingsfientliga partier gått framåt i valet till EU-parlamentet runt om i Europa. Marie Le Pens Nationell samling blev största parti i Frankrike. Framgångar för högernationalister blev det också i länder som Ungern, Polen och Italien. I Storbritannien blev det nya, så kallade Brexitpartiet det största partiet.

De tre grupperingar i parlamentet där de nationalistiska, högerpopulistiska och främlingsfientliga ingår ökar med ett 20-tal mandat. Men den kvardröjande känslan är ändå att det skulle ha kunnat vara så väldigt mycket värre.

Den socialdemokratiska gruppen S&D samt den konservativa EPP, där såväl M som KD ingår, har rasat samtidigt som de gröna går starkt framåt precis som den liberala gruppen Alde som blir tredje största grupp i parlamentet.

Annons

Det kommer att innebära förändringar.

EPP och S&D har tidigare alltid haft majoritet och gjort upp om såväl positioner som lagstiftning. Nu växer inflytandet för de gröna och för liberalerna.

I Bryssel har pågår garanterat redan kohandeln.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan