Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Stoppa överfisket i Östersjön!

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Torsken är en hotad fisk i Östersjön, påminner skribenten.

Bild: TT

Annons

Just i denna stund pågår det ett enormt överfiske i haven. Det leder till att flera olika fiskarter dör och bara om en art dör, kan hela ekosystemet kollapsa!

Till att börja med måste överfisket i Östersjön sluta. Redan är tre fjärdedelar av Östersjön antingen överexploaterade eller fullt utnyttjande. Torsken, som nästan är helt utfiskad, har bara en fjärdedel av Östersjön på sig att föröka sig och växa till en stor fisk.

Annons

Annons

Dessutom har torsken en central roll i ekosystemet. Om torsken försvinner så kommer ekosystemet att kollapsa. Utan torsken som är en rovfisk riskerar stora delar av ekosystemet att försvinna. Rovfiskarna behövs också för miljön!

Vissa säger att det finns fiskekvoter, men jag anser att det inte är tillräckligt tydligt. Det är för många fiskare som inte följer reglerna och de som följer reglerna tvingas slänga fisken som blir över när de har fiskat till den gränsen. Det leder ofta till att fisken dör av det hårda fallet ner under vattenytan.

Sammanfattningsvis tycker jag att man borde stoppa överfisket i haven eftersom man måste ta hänsyn till haven och fiskarna och inte minst Östersjön.

Skolelev som är orolig över Östersjön

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan