Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Släpp fram statliga investeringar och höj räntan

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Ge Transportstyrelsen 40 miljarder extra att investera för, skriver Björn Frankson.

Bild: Arkivbild

Annons

Under det senaste året har vi haft två valrörelser, till Riksdagen och till EU-parlamentet. Invandringen till Sverige och klimatet i världen har varit de stora frågorna i dessa. Att Europa lider av en befolkningsminskning har inte varit på tal. Inte ens ett litet ”hurra” om detta från klimativrarna har hörts.

Sverige är ett av få länder som har en positiv befolkningsutveckling i Europa. En utveckling som ses som ett problem av många fast det borde vara en möjlighet i stället. Se bara på USA hur det landet har utvecklats och också hur dåvarande Västtysklands ekonomi växte med invandring från DDR och senare från Turkiet.

Annons

Annons

Borde inte ett land som Sverige kunna utnyttja läget med ökad befolkning bättre än vad vi gjort under de senaste fem åren? Vad Riksbanken har gjort är väl snarast att hjälpa exportföretag att göra stora vinster och sätta fart på privatpersoners konsumtion och ökade skuldsättning.

Framstående ekonomer har en annan lösning på Sveriges problem, en lösning som endast en av de åtta riksdagspartiernas ekonomiska talespersoner har tagit till sig: Släpp fram statliga investeringar utöver liggande planer! Ge Transportstyrelsen 40 miljarder extra att investera för. Inga ”färdiga” projektplaner ska behöva vänta på att få sätta igång. Tipsa samtidigt Riksbanken att höja räntan med tio punkter. Kronan kommer förmodligen stärkas lite grand och inflationen röra sig uppåt marginellt.

Om allt på finansmarknaden är lugnt, höj räntan efter någon månad med 15 punkter till och Sverige har lämnat ”lågränteträsket”.

Vilken av partiernas ekonomiska talespersoner ligger närmast detta förslag? kanske någon undrar.

Det är Vänsterpartiets Ulla Andersson.

Björn Frankson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan