Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Alla ska kunna fira Pride!

Pridesäsongen 2019 är igång. I år är det med en extra stor känsla av stolthet och allvar som vi firar och manifesterar för lika rättigheter och möjligheter, skriver Fredrik Saweståhl, Rasmus Ericsson, Kim Nilsson och Maria Hansson.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Trots alla framgångar som HBTQ-rörelsen uppnått i Sverige och andra länder vad gäller lagar så finns homo-, bi- och transfobin kvar. I såväl Sverige som resten av Europa mobiliserar mörka motkrafter och risken för steg bakåt ökar, skriver debattörerna.

Bild: Desirée Lind

Annons

I år det 50 år sedan den moderna HBTQ-rörelsen och Priderörelsen föddes efter kravallerna på Stonewall Inn i New York. Detta uppmärksammas över hela världen med Pridefestivaler i olika former och storlekar.

Att fira Pride handlar om att stå upp för goda värderingar, öppenhet och mångfald. Vi vill ha ett samhälle där alla kan vara sig själva oavsett sexuell läggning eller könsidentitet. Alla kan dock inte, vågar inte, tillåts inte eller hindras att vara med och fira kärleken och öppenheten. Tyvärr finns det fortfarande människor som inte kan leva öppet. Som möts av homofobi, transfobi och bifobi, förtryck och osynliggörande. För dessa personer är det otänkbart och omöjligt att fira Pride.

Trots alla framgångar som HBTQ-rörelsen uppnått i Sverige och andra länder vad gäller lagar så finns homo-, bi- och transfobin kvar. I såväl Sverige som resten av Europa mobiliserar mörka motkrafter och risken för steg bakåt ökar.

Annons

Annons

Det finns en utbredd och ökande intolerans dels i utsatta förortsområden runt våra storstäder, dels i kretsar där gammeldags religiösa och kulturella föreställningar tillåts gå före enskilda individers behov och val. Det finns en ökande allt mer högljudd intolerans i de yttersta politiska krafterna till vänster och höger. Krafter som fler lockas av i dag. Krafter som påverkar politik och styr länder i vårt Europa. Detta kan och får vi och vårt samhälle aldrig acceptera.

Alla människor ska ha möjlighet att fira Pride. Alla ska ha möjlighet att göra sina egna livsval. Alla ska ha möjlighet att få leva som fria individer. Det är självklara rättigheter. Det borde vara självklart att stå upp och slåss för HBTQ-personers rättigheter. Det är vår gemensamma plikt för alla som vill se ett öppet och inbjudande samhälle.

Pride är ett tillfälle att uppmärksamma de problem som finns. Men det får inte stanna vid Pride. Unkna värderingar och förtryck av HBTQ-personer måste bekämpas varje dag, året runt, oavsett var det kommer från. Här krävs det också mer från vår svenska regering.

Denna socialistiska regering är inne på sin andra mandatperiod. Fortfarande famlar och fumlar Stefan Löfven och hans socialdemokrater efter en rimlig och rak politik på HBTQ-området. Särskilt med avseende på trygghet och värderingar. Det duger inte. Det är oerhört viktigt att stå upp för goda värderingar och människans okränkbara människovärde.

Annons

Vi måste säkerställa ett Sverige, och bidra till ett Europa, för alla. Där det är en självklarhet att kunna leva öppet som HBTQ-person. Det är en fråga som politiker från alla seriösa partier och alla goda krafter i det civila samhället envist måste stå upp för, och vägra ge upp innan målet är nått. Tillsammans kan vi göra skillnad.

Fredrik Saweståhl

president European Centre-Right LGBT+ Alliance

Rasmus Ericsson

nationell talesperson Öppna Kristdemokrater och ledamot i European Centre-Right LGBT+ Alliance

Kim Nilsson

förbundsordförande Öppna Moderater – Moderaternas HBTQ-förbund

Maria Hansson

nationell talesperson Öppna Kristdemokrater

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy