Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Vindkraftverken längs Jungfrukusten kostar mycket mer än bron över Sundsvallsfjärden

Vi är mitt i en akut klimatkris. Det blir därför viktigt att de investeringar som görs verkligen görs där dom skapar mest klimatnytta. Att bygga vindkraft i Sverige i dag är inte något som kommer minska växthusgaserna radikalt vare sig globalt eller i Sverige, skriver Bengt Nises.

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Havet utanför Iggön är ett område där man planerar för vindkraft. Foto: Bernt Moberg

Bild: Arkivbild

Annons

Sveavind vill i den tidningsartikel som publicerades i GD inte uttala sig om hur stor investeringen i vindkraftsparkerna i Gävlebukten kan beräknas bli. Kan anledningen vara att man inte vill att allmänheten ska förstå hur stora projekt det handlar om?

Vi kan jämföra med två andra havsbaserade vindkraftsprojekt i norra Europa. Dessa är inte fullt så stora som det som planeras i Gävlebukten men bör duga för att få en förståelse om investeringarnas storlek.

Annons

Vid Aberdeen Bay så har det nyligen färdigställts elva vindkraftverk. Det var en investering på 3,5 miljarder, det vill säga 318 miljoner per styck. Vid projektet Vesterhav utanför Jylland planeras 41 vindkraftverk för 17 miljarder, det vill säga 414 miljoner per styck.

Vindkraftverk i den här storleken kostar alltså kring 350 miljoner styck att bygga. Totalt planerar Sveavind att bygga 250-300 vindkraftverk. De investeringar som planeras efter Jungfrukusten börjar alltså närma sig storleksordningen 100 miljarder som vi kan jämföra med två stora byggprojekt. Höga Kusten-bron kostade 1,1 miljarder att bygga och bron över Sundsvallsfjärden kostade 1,9 miljarder. 100 miljarder är alltså gigantiskt mycket pengar! De vindkraftparker som nu planeras efter Jungfrukusten är långt mycket större projekt än dessa två mycket stora broar.

Annons

Vi är mitt i en akut klimatkris. Det blir därför viktigt att de investeringar som görs verkligen görs där dom skapar mest klimatnytta. Att bygga vindkraft i Sverige i dag är inte något som kommer minska växthusgaserna radikalt vare sig globalt eller i Sverige.

Det som driver vindkraftsindustrin i Sverige i dag är politiker som vill vinna poäng och vinstintressen i vindkraftbranschen. Investerare kommer alltid sträva efter att nå så hög avkastning som möjligt i förhållande till låg risk.

Detta medför alltså om vi i Sverige skapar förutsättningar för investering i vindkraft så kommer investeringarna göras här i stället för någon annanstans där det verkligen skulle göra nytta för klimatet. Klimatkrisen är akut och därmed borde allt tillgängligt kapital och resurser satsas där åtgärder gör mest klimatnytta. Det är inte att bygga vindkraft i Sverige nu.

Annons

Vindkraftetableringar i den här storleken är något vi aldrig sett förut. Vindkraftverken kommer vara fullständigt dominerande i landskapsbilden i den lilla skärgård vi har efter Jungfrukusten och det kommer påverka såväl djurliv, fåglar och alla som vistas efter Jungfrukusten.

Bengt Nises

Vision Jungfrukusten ideell förening

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan