Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Det ska heta församlingshem, alltså ett hem för församlingen

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Det ska vara ett hem för församlingen, anser skribenten.

Bild: Björn Hanérus

Annons

”Att hålla fast vid församlingshus som kanske används någon enstaka gång i veckan, är det bästa sättet för kyrkan att använda sina pengar på?” frågar sig Robert Krantz i sin egenskap av S-politisk företrädare för samfundet Svenska Kyrkan i Gävle.

Annons

Annons

Och ja, det tycker jag faktiskt att det är. När våra kyrkorum strikt används för gudstjänster och konserter är tillgången till en annan församlingsrelaterad lokal desto viktigare. Sant och visst är att Svenska kyrkan i Gävle går kräftgång, men att en församling inte tar sig till att växa utan gemensam mötesplats ser vi i Staffans församling där Staffans Hus såldes för ett antal år sedan.

Nog är det gott och väl när en präst kommer in och förrättar sin högmässa på söndagarna, men om en menighet däremellan lämnas vind för våg är risken stor att den krymper; den väg som leder in leder också ut.

Den som eftersträvar ett ökat medlemsantal, vare sig denna önskan nu grundar sig på ekonomiska eller religiösa skäl, borde inse att tillväxt kräver näring. Men efter kyrkans alla utredningar verkar samsynen i stället nu vara att strypa källan.

Och visserligen kan den som vill fjärma sig från andra församlingslokalers betydelse, kalla dessa källflöden för ”församlingshus”, men den som inser dess verkliga värden betecknar lokalerna för vad de är; församlingshem – ett hem för församlingen. Ta bort det från en församling och ni får, i bästa fall, kvar passiva gudstjänstbesökare som i sinande skara besöker kyrkan, något som väl näppeligen är önskvärt.

Annons

Anna-Karin Jonsson

Mer läsning: Insändare: Fult, mycket fult att insinuera att Strömsbro församlingshus inte utnyttjas!

Annons

Annons

Till toppen av sidan