Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Greta Thunberg: Vi ber om er hjälp – strejka för klimatet i september

Vi trodde det skulle vara en tillräckligt stark signal om vi strejkade från skolan varje fredag. Om vi offrade en del av vår utbildning för att kräva en framtid. Men uppenbarligen har det inte hjälpt. Sveriges utsläpp minskar inte, och vi följer fortfarande inte Parisavtalet, skriver Greta Thunberg med flera.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Greta Thunberg inför en stor skara demonstranter i maj i år. Foto: Jana Eriksson

Annons

Vi är Fridays for future, en folkrörelse av ungdomar som strejkar för klimatet. I Sverige strejkar vi varje fredag med kravet att våra politiker ska föra en politik som går i linje med Parisavtalet och att vi globalt ska hålla oss under 1,5 graders global uppvärmning.

Och vi växer. På vår första globala demonstration den 15 mars var vi runt 2,5 miljoner människor runt om i världen, på alla kontinenter, inklusive Antarktis.

Annons

Annons

Men nu är det bråttom. Nästa år, 2020, måste vi ha sänkt utsläppskurvan drastiskt för att ha en chans att hålla den globala uppvärmningen under 1,5 grader. Om detta inte sker riskerar vi fullständig samhällskollaps.

Därför uppmanar vi vuxna att gå ut i strejk med oss den 27 september. Skolan och jobben utgör tillsammans samhällets grund och om båda strejkar stannar samhället av. Ungdomarna har redan begärt förändring, nu kräver klimatkrisen att de vuxna gör detsamma.

Vi uppmanar alla fackföreningar och förbund att utlysa strejk den 27 september. Det är fackens uppgift att säkerställa arbetarnas rättigheter och trygghet och en kris som denna kommer medfölja stora ekonomiska förändringar, och problem, om vi inte ställer om. Därför bör fackföreningar gå med oss och uppmana politikerna att genast agera i klimatkrisen.

Vi är ungdomar. Vi som skrivit det här är mellan åldrarna 10 och 20 år. Vi har suttit utanför Sveriges rikstag och utanför olika komunhus runt om i landet varje fredag i snart ett år nu.

Vi trodde det skulle vara en tillräckligt stark signal om vi strejkade från skolan varje fredag. Om vi offrade en del av vår utbildning för att kräva en framtid. Men uppenbarligen har det inte hjälpt. Sveriges utsläpp minskar inte, och vi följer fortfarande inte Parisavtalet.

Annons

Ni vuxna säger att ni bryr er om era barn över allt annat, nu har ni er chans att visa det. Ta vara på den!

Vi ber om er hjälp. För allas skull, strejka i september.

Vänligen

Greta Thunberg

Edit Liedberg

Mina Pohankova

Isabelle Axelsson

Eira Fröhling

Ell Jarl

och hela svenska Fridays For Future

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy