Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Visst finns det plats för ögonsjukvården på sjukhuset

Detta kommer försvåra för patienterna i länet att ta sig till ögonkliniken, det är både svårt att hitta till Södertull och kollektivtrafiken mellan sjukhuset och Södertull är ytterst bristfällig, skriver Patrik Stenvard, M.

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Patrik Stenvard, M.

Bild: Björn Hanérus

Annons

Regionrådet och ansvarig tjänsteman har nu svarat på ledarskribentens analys av krisen inom ögonsjukvården i Gävleborg. Det är bra att även de politiska ansvariga ger sig in i den offentliga debatten.

Annons

Att det råder kris inom ögonsjukvården är inget nytt, det har under många år varit en verksamhet som brottats med långa väntetider och brist på personal. Nu försöker man göra insatser för att komma tillrätta med detta vilket är positivt, men kommer det att hjälpa?

Annons

En idé man har är att flytta ut ögonverksamheten från sjukhuset, vilket vi kunnat läsa om i media. Detta samtidigt som vi gör ombyggnationer på Gävle sjukhus för tre miljarder kronor. Dessutom är det fler specialistmottagningar som inte längre ska vara kvar på sjukhuset.

Detta är något som kommer försämra vården och göra den dyrare där möjligheterna att samarbeta mellan olika verksamheter försvåras. En sådan enkel sak som att man kan göra flera besök på sjukhuset samma dag eller om det uppstår ett plötsligt behov att även träffa vårdpersonal på ögonkliniken blir svårt. Exempelvis för barn uppstår detta behov emellanåt och eftersom de i dag ligger i anslutning till varandra blir det enkelt för patienten att få en så bra och snabb vård som möjligt.

Det var inte länge sedan vi på moderaternas initiativ flyttade familjeläkarjouren till sjukhuset för att öka samarbetet med akuten. Nu gör ledningen motsatsen genom att flytta ut ögonverksamheten.

Detta kommer försvåra för patienterna i länet att ta sig till ögonkliniken, det är både svårt att hitta till Södertull och kollektivtrafiken mellan sjukhuset och Södertull är ytterst bristfällig. Dessutom måste man även bemanna personal på sjukhuset för att klara av jouruppdraget.

Annons

Att inte ögonverksamheten skulle få plats på sjukhuset i och med dessa stora investeringar är helt felaktigt och missledande. Sjukvården ska finnas där människor förväntar sig att den finns och den ska vara så effektivt organiserad som möjligt. Att då sprida ut sjukhusets verksamheter över hela Gävle går rakt emot detta, vilket även den politiska ledningen borde förstå.

Patrik Stenvard, M

regionråd i opposition

Annons

Annons

Till toppen av sidan