Annons

Annons

Insändare
Insändare: Miljörörelsen är den buffert tillväxten behöver

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Siffrorna presenterades av IPCC 2011 som en livscykelanalys av olika energislags utsläpp, uttryckt i gram koldioxid per producerad kilowattimme. Från vänster till höger genererar vattenkraft (vitt) 4 gram, vindkraft (vitt) 12 gram, kärnkraft (rött) 16 gram, solceller (gult) 46 gram, naturgas (blått) 469 gram och kolkraft (blått) 1 001 gram.

Annons

I GD 22/7 efterlyser signaturen DDT lyckade miljöprojekt för både miljö och ekonomi. Påståendet får mig att tänka på anekdoten om de tre aporna som skyggar för miljön. En vill inte se – för det kan göra ont. En vill inte höra – det kan vara outhärdligt. Den tredje säger inget alls – så gör han ingen något ont.

Mitt svar visar att man bör se, man bör höra och man bör säga. Därför antar jag DDT:s utmaning. Hen börjar med kritik mot innovationen elbil jämfört den bensindrivna.

Då en perpetuum mobile (latin för evighetsmaskin) är omöjlig arbetar konstruktörer med andra energiformer, bättre driftsekonomi, samt komfort och säkerhet. Elbilarnas batterier svarar inte upp mot erfordrad kvalitet enligt DDT. Var finns själva miljötänket undrar hen?

Annons

Uppenbart för flertalet är att miljötänket kommer in som konsekvens av gjorda feltänk. När vi kört upp 50 kg bensin kommer det ut minst 50 kg avgaser enligt termodynamikens första huvudsats (ingenting försvinner). Avgaserna reagerar med syre och kväve och sprider sig i atmosfären enligt termodynamikens andra huvudsats (allting sprider sig) och kompletterar atmosfärens befintliga gasskikt.

Annons

Tillförd koldioxid förhindrar jordens värmeutstrålning och påverkar klimatet. Klimatet är enligt undersökningar medborgarnas högst prioriterade fråga. Miljörörelsens inverkan har varit att påverka konstruktörsledet att tänka om, vilket lett till en världsomfattande elbilstänk. Om det är framgångsrikt eller inte återstår att utvärdera.

Tjernobylreaktorn exploderade och lagen om att allting sprider sig medförde radioaktivt stoft, företrädesvis alkalimetallen cesium, över Sverige. Det tänkte inte teknikbejakarna på, för att använda DDT:s terminologi.

Jordartsmetallerna har stort användningsområde i dagens IT-baserade samhälle. En stor del går till datorer och telefoner men även till bilbatterier, som DDT helt riktigt påpekar. Efterfrågan kan medföra gruvdrift i Forsbacka. Miljörörelsen befarar läckage till vattentäkten Storsjön.

Annons

Hur skulle gruvnäringen förklara förorenat vatten nedströms Gavleån? Förmodligen likt Tage Danielssons ironiska sannolikhetskalkyl rörande Harrisburgolyckan.

Miljöbejakare har en medfödd förmåga att aldrig tänka hela varvet, skriver DDT. Det är just vad miljörörelsen gör, och det är inlärt inte medfött. Kretsloppstänket är huvudstrategin i miljörörelsens agerande.

Återvinningssystemen som vuxit fram under ett 30-tal år är beviset. Kretsloppen har slutits vilket gett hälsa, ekonomi och nya arbetstillfällen till samhället. Miljörörelsen är den buffert tillväxten behöver för att människor i en framtid ska kunna leva ett människovärdigt liv.

Annons

Därmed anser jag mig gett de argument DDT efterlyster angående miljörörelsens betydelse för framtida ekonomiska teknikutveckling, nödvändig för en värld med växande befolkning.

Sen kan DDT kalkylera huruvida ekonomin för byggnadsprojektet på Läkeroltomten blivit billigare om saneringen ej behövt göras. Så är det oftast, miljötänket kommer med först då det är tid att rätta till misslyckanden. Förhoppningsvis kommer alla framtida projekt ha miljön med i planeringen, vilket på lång sikt ger bättre ekonomi.

Ove Lennström

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy