Annons

Annons

Annons

Annons

Karin Bergkvist

ledare liberal

Karin Bergkvist
Karin Bergkvist: Pride en jublande fest men också en tid för eftertanke

Numera arrangeras Prideparader över hela världen. I Sverige – bland annat i Gävle om ett par veckor – arrangeras ett 80-tal festivaler runt om i landet.

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Pride behövs i en värld där hbtq-personer fortfarande utsätts för diskriminering, hot och trakasserier. Foto: AP Photo/Alik Keplicz

Annons

Den största av dem – Stockholm Pride – pågår den här veckan. Många förknippar pride med festyra och glädje. Och det handlar mycket om just det, ett känna glädje och stolthet över de framsteg som ändå gjorts. I Sverige är det 75 år sedan homosexualitet avkriminaliserades och 40 år sedan homosexualitet slutade klassas som en psykisk sjukdom.

Den statligt sanktionerade diskrimineringen av hbtq-personer har sedan på område efter område avskaffats. Numera är särregler vad gäller äktenskap och adoption borttaga liksom äntligen också lagen om sterilisering för personer som vill byta juridiskt kön.

Men Pridefestivalerna stämmer också till eftertanke.

Det finns fortfarande oacceptabla skillnader i hur hbtq-personer bemöts och hur de mår. Unga hbtq-personer mår till exempel betydligt sämre än sina heterokompisar och hbtq-personer blir i betydligt högre utsträckning utsatta för hot och trakasserier.

Annons

Annons

En intervjustudie från RFSL Ungdom och ALMAeuropa visar att det nästan helt saknas skyddsnät för personer som drabbas av hedersrelaterat våld på grund av sin sexuella läggning eller könsidentitet. 

Just nu pågår Livets Ords Europakonferens. En av de inbjudna talarna är Jackie Hill Perry. Hon var tidigare lesbisk men gifte sig senare med en man. Hon menar att Gud "ska ge dig kraft att fly" affektionerna för personer av samma kön.

Läs mer: Kritik väcks mot talare hos Livets ord

Hur lätt är det för den som är homosexuell men har en familj som tillhör en sådan kyrka?

Hade det inte funnits fakta och statistik hade det bara varit att läsa kommentarsfält i sociala medier om Försvarets satsning på hbtq-frågor och deltagande i pridefestivaler för att förstå att det finns åtskilligt kvar att göra.

Vi har ändå kommit långt i Sverige. Men om vi lyfter blicken ser det riktigt dystert ut på många håll i världen.

Idag är homosexualitet olagligt i 70 länder och i elva länder – däribland Saudiarabien och Somalia – är straffet döden.

I många länder lever hbtq-personer farligt, även om det inte finns några direkta förbud. Häromdagen hittades den ryska hbtq-akrivisten Yelena Grigorieva mördad nära sitt hem i St Petersburg. Om det var på grund av hennes engagemang eller en ren slump är inte fastslaget, men man vet att hon fått ta emot dödshot.

Annons

Annons

Yelena Grigorieva mördades nära sitt hem i St Petersburg. Foto:AP Photo/Dmitri Lovetsky

I Polen genomfördes Pride i dagarna trots att hbtq-frågorna i allra högsta grad är under attack i landet. Flera orter i landet har förklarat sig vara hbtq-fria zoner och nyligen skickade den konservativa tidningen Gazeta Polska ut anti-hbtq-klistermärken i samband med tidningens veckovisa utgåva.

Pridefestivaler, var de än arrangeras, hyllar den självklara rätten att få vara sig själv, utan risk för att trakasseras eller diskrimineras.

Det är därför de behövs.

Annons

Annons

Till toppen av sidan