Annons

Annons

Annons

Annons

Karin Bergkvist

ledare liberal

Karin Bergkvist
Karin Bergkvist: En prinsessas flykt påminner om hur kvinnor blir förtryckta i Dubai

I Dubai finns härliga stränder, de lyxigaste hotellen, oändligt med shopping och de mest spektakulära nöjesparkerna och sevärdheterna. Men bakom fasaden ser det annorlunda ut.

Text: 

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Prinsessan Haya Bint al-Hussein har flytt från Dubai och maken shejk Mohammed. Nu väntar en strid om vårdnaden av deras barn. Foto:Alastair Grant/AP

Annons

Dubai jobbar hårt för att bli världens mest besökta stad. Det är ett mål som man mycket väl kan nå för turistströmmen fortsätter att öka från hela världen. Omkring 16 miljoner människor åker dit varje år.

Det är bilden av det rika och välkomnande turistparadiset med en öppnare hållning till utländska seder som landet vill förmedla. Det lyckas man bra med. Beskrivningarna från resebolagen pratar om värmen, stränderna och om gallerior som får all världens shoppingcentrum att blekna i jämförelse. I sociala medier skriver en svensk så kallad influenser att hon "som kvinna aldrig blivit så väl behandlad" som i just Dubai.

Vackra stränder, värme året runt och spektakulära byggnader. Dubai lockar fler och fler turister. Foto: Erik Johansen / SCANPIX

Annons

Annons

Det må vara lätt att lockas av Dubais skyltfönster mot världen och tyvärr ännu enklare att glömma – eller kanske inte låtsas om – att Dubai också är en klanstyrd diktatur. UAE har inget parlament i västerländsk mening, inga politiska partier, inget civilsamhälle, inga oberoende domstolar. De få demokratikämpar som finns i landet sätts i husarrest. I bästa fall.

Lagen i UAE ger stöd för diskriminering av kvinnor, främst inte minst inom familjelagstiftningen, då sharialagar gäller.

Shejk Mohammed bin Rashid Al Maktoum, emir av Dubai. Foto:Stephen Hindley/AP

Dubais enväldige statschef – som dessutom är premiärminister i UAE – är den 70-årige shejk Mohammed som med sin position och sin enorma förmögenhet är en av Mellanösters mäktigaste män.

Huruvida det är okej att semestra i en diktatur eller inte är inte en helt enkel fråga. Att besöka platser med nyfikenhet och ett öppet sinne är bättre än att isolera landet. Mycket gott kan uppstå i mötet mellan ett lands befolkning och turister.

Men då gäller det att inte förblindas av glimrande fasader eller att nöja sig med att solen ger vacker bränna eller att paraplydrinkarna smakar gott även i en diktatur.

Paradoxalt nog är det händelser i shejk Mohammed eget hem som nu tydligt visar vad som försiggår bakom stängda dörrar och som sätter fokus på kvinnors situation i landet.

Annons

Förra året greps ett av shejkens 23 barn, den 32-åriga prinsessan Latifa, när hon försökte fly Dubai med hjälp utifrån. Inför flykten hade prinsessan vittnat om det instängda och kringskurna liv hon levde i emiratet, i ett uppmärksammat videoklipp på YouTube.

Annons

Redan år 2000 försökte hennes storasyster, prinsessan Shamsa, fly när familjen befann sig i England. Hon lyckades leva som rymling i landet i en månads tid, innan hon greps av shejk Mohammeds män och återfördes till Dubai. Prinsessan har inte framträtt offentligt sedan dess. 

Prinsessan Haya Bint al-Hussein. Foto:Kirsty Wigglesworth/AP

Nu är det shejkens sjätte hustru, prinsessan Haya, som befinner sig på flykt. Även hon befinner sig i England dit hon flydde med sina två barn. Nästa vecka påbörjas en rättegång om vårdnaden av de båda minderåriga barnen.

Oavsett om de är instängda i en gyllene bur eller inte är Dubais kvinnor fångar.

Annons

Annons

Till toppen av sidan