Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Biståndet ska inte gå till länder som förtrycker homosexuella

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Prideflagga vid invigningen av Stockholm Pride.

Bild: TT

Annons

Karin Bergkvist tog upp i en ledare i veckan att homosexuellas kärlek är kriminaliserat i 70 stater.

Elva av dessa stater kan döma homosexuella till döden. I ett flertal stater är transsexualitet ett brott. Det som är uppseendeväckande är att Sverige som brukar slå sig stolt för bröstet för sina värderingar om mänskliga rättigheter och människors lika värde faktiskt ger stora summor pengar till just de områden och länder där homosexualitet är kriminaliserat.

Annons

Det palestinska området Gazaremsan, Somalia och Afghanistan är exempel på sådana områden och länder. År 2018 gav Sverige, 528 miljoner kronor till de palestinska områdena, över en miljard kronor i bistånd till Afghanistan och 823 miljoner kronor till Somalia. En hel del av biståndet går in i staternas och myndigheternas fickor eller gynnar dem samtidigt som de förföljer homosexuella.

Annons

Till Uganda betalar Sverige ut mångmiljonbistånd trots att landets lagstiftning utdömer livstidsstraff till människor som bedöms ha begått en homosexuell handling. Bland annat utbetalades år 2018 53 miljoner kronor i bistånd till ett av UNDFA:s och UN Womens program. På Sidas hemsida Openaid.se står det att programmet utvecklats ”utifrån Ugandas regerings prioriteringar”. 53 miljoner kronor, måhända för ett gott syfte, men i samarbete med en regering som prioriterar att döma homosexuella till livstids fängelsestraff på grund av deras förmåga att älska. Bistånd ska inte gå till stater som förtrycker.

Vi välkomnar därför Sverigedemokraternas nya initiativ att verka för att Sverige ska dra in biståndet till länder där homosexualitet är kriminaliserat.

2015 gjordes en undersökning av webbsidan Planetromeo.com där 115 000 HBT-personer deltog. I de stater som Sverige ger mest bistånd till, det vill säga de länder där homosexuella känner sig som mest förföljda, svarade en majoritet, 52 procent, att de vill att omvärlden ska sätta press på hemlandets regering´. Det gäller vad man ska göra för att förbättra situationen för HBT-personer. Bara åtta procent svarade att det är genom att inte lägga sig i landets interna angelägenheter som saker och ting kan förbättras.

Annons

Annons

Sveriges regering måste lyssna till dessa människors röster.

Och ytterst är det de svenska skattebetalarnas pengar det handlar om. Om vi HBT-personer såväl som övriga medborgare i Sverige inte vill att våra skattemedel ska gå till regimer som mördar och fängslar HBT-personer så är det vårt ansvar att höja vår röst i protest. 

Tobias Petersson

föreläsare om svenskt bistånd

Luai Ahmed

människorättsaktivist och författare

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy