Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Förbud mot tiggeri eller tillståndskrav löser inga problem

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Att be om hjälp är inget brott. Ett förbud skulle innebära en ännu större sårbarhet någon annanstans, skriver Yvonne Malmgren.

Bild: TT

Annons

Jag tycker inte att någon ska behöva tigga för sin försörjning. Jag tycker att det är ovärdigt och förnedrande. Därför har jag engagerat mig i frågan. Men i en situation där människor inte ser någon annan utväg för att kunna försörja sig är det orimligt att hindra dem från att be sina medmänniskor om hjälp.

Att be om hjälp är inget brott. Ett förbud skulle innebära en ännu större sårbarhet någon annanstans.

Annons

Annons

Att ge hjälp är inget brott. Det är väl upp till varje människa om man vill skänka en liten peng, mat eller begagnade kläder. Växla några ord på knagglig svenska.

Fattigdom ska bekämpas med sociala insatser såsom boende, skola, arbetsmarknad med mera. Visst har hemländerna ett ansvar. Men både du och jag förstår att det inte finns någon hjälp att få. Därför måste Sverige som medlemsstat i EU sätta större press på dessa länder.

EU satsar miljarder på att hjälpa Rumänien och Bulgariens fattiga. Fattiga EU-medborgare fortsätter att lämna sina hem för att försöka överleva i Sverige. EU:s riktade miljarder till fattiga måste hamna i andra projekt. Varför kommer man som EU-medborgare till Sverige och tigger för sitt uppehälle?

Har vi tiggeri som styrs av ligor så är det människohandel och det är ett brott och är lagreglerad. För cirka ett år sedan fälldes sex personer vid Växjö tingsrätt för att Sverige inte tolererar människohandel.

Det är ovärdigt år 2019 att människor ska behöva tigga i Sverige för att överleva. Det är en akut och kortsiktig lösning. Stå upp för mänskliga rättigheter!

Yvonne Malmgren

Annons

Annons

Till toppen av sidan