Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Pride ifrågasätter trånga normer

Äntligen Gävle Pride igen!. Pride är viktigt. Det är en manifestation för att vi står upp för alla människors lika värde, rätten att älska den man vill och att all kärlek är bra. Vi visar tillsammans att alla är lika fast olika. Tack till arrangörerna! skriver Elin Lundgren och Christoffer Rogsberg.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Elin Lundgren.

Bild: Johan Järvestad

Annons

Vi vet att Pride-paraden inte är det som är den egentliga striden. Den tar vi varje dag på olika sätt. River ifrån åt så kallade ”skämt”, arbetar med orden så att de inte ska exkludera, påverkar politiken så att alla ska ha samma möjligheter och mycket annat. Alla ni som är engagerade i frågorna vet vad det handlar om.

Sverige är ett av de mest jämställda och jämlika länderna och i många fall ett föregångsland. Men vi kan inte luta oss tillbaka och vara nöjda i den här frågan (heller).

Annons

Annons

Den klassiska ”mamma, pappa, barn-normen" är inte något för alla. De som finner ett annat liv än det normativa som önskvärt ska inte behöva försvara detta, inte ses som annorlunda. Tillsammans ska vi kämpa för ett rättvist samhälle som inte bygger på gamla fördomar och lögner. Alla ska vi få leva det liv vi vill leva, med den eller dem vi vill vara med. Kärlek är vackert, oavsett vilken form det kommer i. Kärlek är det som kan öka förståelsen för andra, som kan föra världen framåt i en human riktning.

För många som lever ett liv som HBTQ-person är vardagen, ibland alltid, ibland bara stundtals en kamp. En kamp emot att inte passa in i normen. Att få glåpord slängda efter sig eller blickar när man håller den man älskar i handen. Så länge det är så måste vi varje dag hjälpas åt att skapa något annat.

Ett område där vi ser att vi måste komma fram med en bättre lösning, för att rädda själva livet, är bemötandet av asylsökande personer som tillhör den här gruppen. Vi vet att kritik riktas från RFSL och andra frivilligorganisationer men också jurister gällande hur personer hanteras i migrationsprocessen.

Att personer i dag riskerar att utvisas till länder där deras sexuella läggning riskerar att få dem att dömas till döden är en hållning ovärdigt Sverige. Det måste få ett slut.

Annons

På lördag går ett Pride-tåg genom Gävle. Visa att du står för alla människors lika värde. Visa att du vill ta kampen gemensamt för att visa att kärlek är vackert. Visa att vi är fler än de som drivs av hat och fördömande. Om du vill är du varmt välkommen att gå med oss socialdemokrater i tåget. #kärlekenbörjarigävle

Elin Lundgren

ordförande, Socialdemokraterna Gävle

Christoffer Rogsberg

vice ordförande, Socialdemokraterna Gävle

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy