Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Tullhuset på Alderholmen, ännu en dystopisk tråkig låda

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Tullhuset är under byggnad.

Bild: Annakarin Björnström

Annons

Så är Gävle på väg att få ännu en dystopisk grå ful låda, det nya tullhuset på Alderholmen bredvid det otroligt vackra hamnområdet och fiskemagasinet med vackra trä och tegelhus i klassisk industriell stil.

Denna byggnad kan knappast kallas tullhus, ja knappt hus. Plan och Byggnadslagen (PBL) samt kulturmiljölagen som säger klart och tydligt att byggnader skall utformas så att det passar in i miljön verkar tydligen inte gälla i Gävle.

Annons

Annons

Dessa byggnader går starkt emot Granadakonventionen samt Charleston- och Venedigfördraget som skyddar kulturella intressen, platser, städer och europeiskt kulturarv. Tjänstemän i fastighetsnämnden och politiker i samhällsbyggnadsnämnden har misslyckats ännu en gång och förfulat Gävle ännu mer.

Man hade lätt kunnat rita vackra liknande hus antingen i trä eller i tegel med vackra proportioner och estetiskt tilltalande som folk gillar. Det finns och kommer fler och fler arkitekter som kan rita harmoniskt och vackert även i Sverige tack och lov.. Men ännu en gång verkar det som att man i Gävle väljer ”lådritare” som inte kan rita annat än konstiga, tråkiga och fula ”ickehus” och som ännu en gång har vunnit och kört över majoriteten medborgares önskan om vackra, trivsamma miljöer. Grattis Gävle!

Proportions & Aestetics

Mer läsning: Matbutik och apotek i nya Tullhuset på Alderholmen

Annons

Annons

Till toppen av sidan