Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Låt Prideflaggan vaja över hela landet den 29 augusti

Låt Pride-flaggan vaja i hela Sverige den 29 augusti. Det är viktigt att vi minns vår historia och att fortsätta kämpa. Därför vore naturligt att införa för en nationell frigörelsedag, skriver Jenny Edberg och Tobias Pettersson.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Prideflaggan bör synas i hela Sverige den 29 augusti, anser debattörerna.

Bild: TT

Annons

I många länder firas Pride till minne av kravallerna vid baren Stonewall Inn i New York, den så kallade Christopher Street-dagen, som anknyter till gatan där Stonewall låg. Om vi i Sverige skulle fira Pride i samband med någon viktig händelse i HBTQ-historien och samtidigt införa en så kallad frigörelsedag den dagen skulle det ge extra tyngd åt Pride-firandet.

Annons

Kampen för lika rättigheter för människor måste vinnas varje dag. Varje dag är det många som vill rulla tillbaka våra rättigheter. Att införa en frigörelsedag och fira Pride den dagen skulle ge tyngd och påminna oss alla om varför firandet äger rum. Det handlar om mer än glitter och glamour.

Annons

Det datum som ligger nära till hands är den 29 augusti. Den 29 augusti 1979 var nämligen den dag för 40 år sedan då en av de mest omvälvande händelserna i svensk HBTQ-historia ägde rum. Då ockuperades Socialstyrelsens trappa av homosexuella.

Aktionen hade sin upprinnelse i att flera homosexuella tröttnat på att bli klassade som sjuka och därför under en tid börjat sjukskriva sig på grund av just sin homosexualitet. Det är tack vare detta som Socialstyrelsens dåvarande generaldirektör, Barbro Westerholm, sedan verkade för att sjukdomsstämplen för homosexualitet togs bort. Detta blev också startpunkten för att fler reformer för homosexuella därefter kunde genomföras.

Låt Pride-flaggan vaja i hela Sverige den 29 augusti. Det är viktigt att vi minns vår historia och att fortsätta kämpa. Därför vore naturligt att införa för en nationell frigörelsedag, inte minst för att det finns dagar som uppmärksammar kanelbullar, tulpaner eller kramar.

Öppna Moderater vill därför införa en frigörelsedag den 29 augusti och samtidigt i större utsträckning knyta Pride-firanden till just den dagen.

Jenny Edberg

ordförande Öppna Moderater Dalarna

Tobias Pettersson

ordförande Öppna Moderater Jönköping

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy