Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: HiG har varit en pionjär i utvecklingen av det nätbaserade lärandet

Lars Hallberg skriver om hur Gävleborgs arbetsmarknad måste möjliggöra livslångt lärande. Högskolan i Gävle (HiG) instämmer, även om vi ser en större komplexitet i frågan än den lösning som Hallberg beskriver, skriver Ylva Fältholm, Lars Bengtsson och Micael Melander.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Högskolan i Gävle.

Bild: Arkivbild

Annons

Högskolan har en stark vilja att bidra till ett livslångt lärande, vi ser mycket positivt på såväl debatt som politiska reformer i syfte att förbättra förutsättningarna för det livslånga lärandet. Vi behöver finna fler innovativa, hållbara lösningar där yrkesverksamma kan bredda, fördjupa eller uppdatera sin grundutbildning. Kompetensutveckling är en förutsättning för välfärd och för global konkurrenskraft.

Annons

Högskolan i Gävle har varit en pionjär i utvecklingen av det nätbaserade lärandet, en utveckling som hela tiden fortsätter vid landets lärosäten. Det finns dock mycket kvar för högskolor och universitet att utveckla i fråga om flexibla utbildningsupplägg och nätbaserat lärande. Vissa av Hallbergs förslag, såsom fler utbildningsplatser i hela landet, skulle stödja utvecklingen ytterligare.

Annons

Lars Hallberg kommer även in på en annan form av livslångt lärande: omskolning, så kallad karriärväxling. I det sammanhanget talar vi om personer som mitt i yrkeslivet omskolar sig genom att ta sig an en ny grundutbildning och påbörja en ny yrkesbana.

En ny yrkesutbildning erhålls inte genom ett par sommarkurser på distans. Det ställer höga krav på investeringar i så väl tid som förlorad inkomst från den enskilde, även om studieformen är flexibel. Den enskilde – studenten och arbetaren – måste här ges rimliga förutsättningar för den investering som krävs.

Högskolan är en bland flera aktörer som tillsammans diskuterar detta under Industridagen i Sandviken den 30 september. Industridagen är ett nationellt arbetsmöte som i år syftar till att möjliggöra livslångt lärande och karriärväxling. Under arbetsdagen kommer en skarp Lära-för-livet-plan att tas fram. En fråga som adresseras i denna plan är: hur stöttar och möjliggör vi för fler att lära för livet?

Annons

Som medarrangör för Industridagen kommer vi vid Högskolan i Gävle att finnas på plats under dagen, liksom statsminister Stefan Löfven, jämställdhetsminister Åsa Lindhagen och näringsminister Ibrahim Baylan, samt Vinnovas vd Darja Isaksson och Helena Stjernholm, vd Industrivärden. Och många många fler. Vi välkomnar även Lars Hallberg att delta under dagen. Gemensamt möjliggör vi livslångt lärande.

Ylva Fältholm

rektor vid Högskolan i Gävle

Lars Bengtsson

prorektor vid Högskolan i Gävle

Micael Melander

förvaltningschef vid Högskolan i Gävle

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan