Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Det blev som vi befarade, kaos efter privatiseringen

Det blev precis som vi befarade. Situationen beskrivs som kaotisk vid flera skolor i kommunen. Skolpersonalen tvingades att utföra arbetsuppgifter som inte ingår i deras uppdrag och matleveransen uteblev helt vid Vallbacksskolan, skriver Gin Akgul Hajo och Owe Hellberg, V.

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Gin Akgul Hajo, V.

Annons

I veckan har skolorna slagit upp portarna och höstterminen har börjat med full fart. Tyvärr var inte skolstarten något att se framemot på några av Gävle kommuns skolor.

I juni 2018 tog kommunstyrelsen beslut om ett nytt kost- och städavtal. Vänsterpartiet var det enda parti som motsatte sig den nya upphandlingsmodellen, då vi inte kan acceptera en utökad privatisering av kommunala behov.

Annons

Det leder till försämrade arbetsvillkor och ett sämre miljöansvar.

Annons

Det blev precis som vi befarade. Situationen beskrivs som kaotisk vid flera skolor i kommunen. Skolpersonalen tvingades att utföra arbetsuppgifter som inte ingår i deras uppdrag och matleveransen uteblev helt vid Vallbacksskolan, något som är helt oacceptabelt.

Ett av kraven i det tidigare avtalet var rätten till heltid, en fråga som Vänsterpartiet har drivit i Gävle kommun. I det nuvarande avtalet slopades detta krav. Sodexo vann upphandlingen kring skolmaten.

Konsekvensen blev att många av de 340 anställda hos Sodexo tvingades gå ner i arbetstid, vilket drabbar den anställde hårt ekonomiskt både på kort och lång sikt eftersom det är svårt att leva på en deltidslön som i sin tur försämrar framtida pension. Rätten till heltid måste skyddas och stärkas. Det är en viktig och central jämställdhetsfråga.

Den nya upphandlingsmodellen var tänkt att gynna lokala småföretag men resultatet blev ett annat. Det danskägda företaget Förenade Service vann upphandling för städ och har tagit över städningen av skolor, äldreboenden och socialtjänstens lokaler. Kostavtalet för äldreboenden vanns av ett företag i Upplands Väsby.

Vänsterpartiet värnar om de anställdas arbetsvillkor även i upphandlade verksamheter och kräver därför att heltidskravet skrivs in igen i kommande upphandlingar.

Gin Akgul Hajo, V

kommunalråd i opposition

Owe Hellberg, V

ersättare kommunstyrelsen

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan