Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Ytterst allvarligt om vi har en ordförande som anser sig stå över kommunallagen

Hur står det egentligen till med synen på demokrati och transparens inom Miljöpartiet och den politiska majoriteten i Gävle? Det är en fråga vi ställer oss efter ordförande i Gästrike Återvinnare och Gästrike Ekogas, Therese Metz, MP, uttalanden i media, skriver Mattias Eriksson Falk och Richard Carlsson, SD.

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Mattias Eriksson Falk, SD.

Bild: Annakarin Björnström

Annons

Sverigedemokraterna har under upprepande tillfällen uppmärksammat Therese Metz och resterande delar av förbundsfullmäktige på bristerna i hanteringen av ägartillskott till Gästrike Ekogas. Trots detta drev man igenom ett beslut som nu rivits upp i domstol.

Annons

Annons

En rimlig reaktion från ordförande borde då vara att utan omsvep erkänna att man gjort fel. Therese Metz väljer dock att anklaga oss för att vara rättshaverister, när vi enbart vill att besluten ska fattas på laglig grund och följa de demokratiska spelreglerna, och domstolen dessutom klart och tydligt gett Sverigedemokraterna rätt.

Metz verkar dock mena att om det bara finns en förmodad majoritet för ett beslut, så är det inte så viktigt att följa lagar och regler. Vi måste också, i och med detta, fråga om det även är övriga partier i den styrande majoritetens syn på demokrati?

En viktig del av demokratin är att medborgarna hålls informerade kring de beslut som ska tas av politiken. Det hade inte gjorts i ärendet kring Gästrike Ekogas, men att anse det vara viktigt är, enligt Metz, rättshaveristiskt.

Det är ytterst allvarligt om vi har en ordförande i ett förbund och ett bolag som anser sig stå över kommunallagen. Skulle det vara så att Therese Metz bara uttalat sig förhastat förväntar vi oss en offentlig ursäkt, i annat fall bör den politiska majoriteten ta sig en ordentlig funderare på vilka man utser till ordförande.

Sverigedemokraterna kommer fortsätta kräva att våra politiska församlingar håller sig till de lagar och regler som finns, det kan övriga partier vara förvissade om. Det borde även vara en självklarhet för alla andra parter som kallar sig demokratiska, och i synnerhet för dem som, grundlöst, brukar anklaga andra för att vara odemokratiska.

Mattias Eriksson Falk, SD

ledamot förbundsfullmäktige Gästrike Återvinnare

Richard Carlsson, SD

ersättare förbundsfullmäktige Gästrike Återvinnare

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan