Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Jag trodde det skulle vara enkelt att ta bussen - linje 14 verkar vara ett experiment

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Många har rullator och har svårt att gå längre sträckor, påpekar skribenten.

Bild: TT

Annons

Buss 14, är det en linje som har blivit ett experiment för trafikplanerarna?

I den nya tidtabellen har man ändrat till Hämlingen som slutstation, om man åker mot Hemlingby köpcentrum. Enligt busschaufförerna ska bussen gå in mot nya bostadsområdet, och vill man då fortsätta till Rusta, Ö&B och så vidare får man byta till buss 4 om man inte orkar eller kan gå.

Och hur har man tänkt för de bussresenärer som åker till Citygross om bussen svänger av tidigare. Var ska man kliva av och på?

Jag bor i Sörby och där är vi många äldre som bor med bland annat rollatorer. Om man då försöker planera resan efter tabellen på appen, så ska jag åka från Sörby till stan och en byta till buss 4. Det blir en lång och komplicerad resa för människor som är äldre och kan ha problem. När det är sommar och varmt en sak, men till vintern?

Annons

Annons

Dessa två bussar går inte alltför ofta heller, så det kan bli många timmars resande för att handla. Men hör och häpna, nu har man fixat en tidtabell med ny hållplats, men bussen kan tydligen inte gå där. Så informationen om resan stämmer inte.

Jag ringde X-trafiks upplysning och de var lika förvirrade som jag. Har ringt Nettbuss, inget svar, har skickat mejl men inget svar.

Informationen är katastrofal, vågar man kliva på buss 14 i Sörby, verkar det om man kan hamna var som helst och ingen vet något!

Inger J

Svar direkt: Av praktiska skäl ska inte linje 14 trafikera de hållplatserna

Hej, Inger J.

Linje 14 kommer att försörja det nya bostadsområdet Södra Hemlingby med busstrafik. Det innebär att boende där – cirka 500 hushåll i första etappen – får halvtimmestrafik.

Av praktiska skäl kommer linjen då inte längre att trafikera hållplatserna Biltema och Geodetgatan, som du mycket riktigt konstaterar. Dessa trafikeras fortsättningsvis enbart av linje 4. Ändhållplatsen på "nya" Linje 14, Hämlingen, ligger marginellt längre bort från Rusta än Geodetgatan, detta sagt med all respekt för den som har problem att gå.

Områdets största hållplats, Hemlingby Köpcentrum, blir kvar på linje 14. Ska du besöka butikerna Biltema, Jula och Citygross, får du byta till linje 4 om du vill komma så nära som möjligt.

Annons

Förändringen görs i samförstånd med X-trafik och Gävle kommun och skulle ha trätt i kraft till hösttidtabellskiftet. Men då de felkonstruerade farthindren inte har åtgärdats så som var överenskommet, fortsätter vi att trafikera de vanliga hållplatserna på linje 14 tills justering skett.

Jag hoppas att du finner en lösning för dina besök i Hemlingby Köpcentrum även efter att vi har börjat köra till Södra Hemlingby, vilket vi hoppas kunna göra så snart som möjligt.

Med vänliga hälsningar

Henrik Nyquist

kommunikationschef Vy

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan