Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Det råder endast konsensus om att ingen av dem vet

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Vattenståndet i havet är ett exempel som skribenten tar upp. Arkivbild

Bild: Måna J Roos

Annons

Svar till Ove Lennström: Visst, men växthuseffekten längre tillbaka var i skolan att molnen nattetid hindrade utstrålningen av värme, det vill säga vid klart väder nattetid så var det kyligare.

Annons

När det sedan gäller dessa vetenskapsmän så råder tydligen endast konsensus om att ingen av dem vet, utan alla tror sig gissa rätt. Att komma med domedagsprofetior innebär att man blir citerad och kanske känd.

Annons

Sansade forskare som Lennart Bengtsson är det ont om. GD:s reportage om honom, en person som stod IPCC nära, rapporterade om att det inte fanns anledning till panik. Vidare menade han att den grad som temperaturen ökat med så stod mänskligheten för en femtedel. Jorden själv stod för resten och är det någon som tror att klimatet är statiskt?

En vattenståndsexpert, Tomas Hammarklint, menar att vattennivåerna stiger drastiskt utmed Norrlandskusten och menar att mätningarna började 1774 och bygger utsagan på detta.

Han känner tydligen inte till Rudmansstenen där bland annat Celsius 1731 markerade vattenståndet. 100 år senare kollade man läget och då hade vattenytan sjunkit med 80 centimeter. Tydligen stiger vattennivån i Sundsvall medan den sjunker i Gävle. Det är mer regel än undantag att havsnivån i Gävle hamn ligger under den normala nivån än tvärtom. Vi har de experter vi förtjänar.

Tycker inte att Hammarklint låter särskilt trovärdig och i likhet med många i den övriga forskarvärlden så förmår han inte övertyga mig.

Seth

Annons

Annons

Till toppen av sidan