Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Skolfrågan i Sandviken ett steg närmare sin lösning?

I samband med det bredare perspektivet "skola-idrottshallar" behöver man också se över möjligheterna till ändamålsenliga kollektivtrafikmöjligheter anpassade för skolverksamhet både för Storvik och Österfärnebo, skriver Moderaterna.

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Österfärnebo skola.

Bild: Oskar Igeland

Annons

Vi kanske måste bygga skolor där vi har idrottsanläggningar, sade Peter Kärnström, S), kommunstyrelsens ordförande i Sandviken vid en interpellationsdebatt i kommunfullmäktige med Jonas Klang, M, om idrottshallar i Sandvikens kommun.

Det var svaret på frågan om det vore möjligt med en huvudsakligen extern finansiering av en allaktivitetshall i Storvik. Detta förslag till lösning har tidigare presenterats av en grupp Storviksbor.

Kultur- och fritidsnämnden i Sandviken har gjort en bedömning av vilka behov som är störst när det gäller idrottshallar och kommit fram till att gymnastik- och innebandyverksamheten har de mest trängande behoven av lokaler just nu.

Må så vara om man ensidigt tittar på idrottsverksamhet men ju mer de ekonomiska förutsättningarna avtar desto viktigare att titta på samförståndslösningar som täcker behov från i detta fall både skola och idrottslig verksamhet.

Annons

Annons

Frågorna om att bygga skolor och idrottshallar behöver helt enkelt lyftas upp till en högre nivå i kommunens organisation och synergieffekterna av att se på båda frågorna samtidigt måste få vara överordnad för medborgarnas bästa – ingen vill ha högre kommunalt skattetryck.

Resonemanget kan utmynna i att årskurserna 7-9 återupptas och utvecklas i Österfärnebo, där det finns en nybyggd idrottshall nära tillgänglig. Elever bussas till Österfärnebo och Storvik för att fylla klasserna.

I Storvik, där elevunderlaget är relativt stort bibehålls högstadiet och byggnationen av en allaktivitetshall påbörjas.

Som en engagerad kommunmedborgare uttryckte sig: "Det kan inte vara rimligt att stoppa upp all utbyggnad av inomhusaktivitetshallar i hela Sandvikens kommun under kanske fem-åtta år på grund av att man ska invänta Skola 2025. Det bör finnas lösningar som omedelbart möjliggör byggandet för att dämpa det skriande behovet."

I samband med det bredare perspektivet "skola-idrottshallar" behöver man också se över möjligheterna till ändamålsenliga kollektivtrafikmöjligheter anpassade för skolverksamhet både för Storvik och Österfärnebo.

Kommunen är skyldig att upphandla byggnationen enligt LOU, lagen om offentlig upphandling, men vad är det som säger att inte den externe finansiären kan gå in och lämna anbud på den upphandlingen?

Detta är en presentation av vår inställning till omfattande och kostbara investeringar i Sandvikens kommun, som vi moderater ser fram emot att jobba vidare med och som kan leda till en ökad samhörighetskänsla mellan centralort och omkringliggande orter.

För Moderaterna i Sandvikens kommun

Ann-Mari Bergström, Österfärnebo

Jonas Klang, Storvik

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan