Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Alla demokratiska partier har ett ansvar för att bekämpa rasism, främlingsfientlighet och homofobi

Kampen mot rasism och främlingsfientlighet behöver föras i en bred antirasistisk rörelse av samtliga som försvarar alla människors lika värde, skriver Gin Akgul Hajo och Seppo Laine, V.

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Seppo Laine, V.

Bild: Arkivbild

Annons

Alla vi som kämpar mot strukturell och statlig rasism och som vågar stå emot rasistiska partiers och andra gruppers människofientliga budskap behöver stärka vår röst och stå mot de antidemokratiska krafterna.

Alla demokratiska partier har ett ansvar för att bekämpa rasism, främlingsfientlighet och homofobi. Som vänsterparti har vi ett särskilt ansvar i den kampen och för att motarbeta de klassklyftor och orättvisor som oftast är grogrunden för de mörka högerkrafterna.

Annons

Annons

Vi tar detta ansvar, och vi tillåter inte att högerextrema krafter sätter dagordningen. Något som faktiskt sker återkommande i Gävle kommunfullmäktige, där även andra partier bidrar till att normalisera deras politik.

Det är viktigt att vi i alla forum och sammanhang påpekar och synliggör budskapet som döljer sig i debatter och andra frågor. Vi från Vänsterpartiet lovar att de ska bemötas av en tydlig och stark vänster som knyter breda demokratiska allianser för att mota tillbaka rasism, islamofobi, antifeminism, främlingsfientlighet och homofobi. Vi ska inte ge rasisterna en lugn stund.

Det sista Vänsterpartiet vill är att Sverige ska styras av rasister. Vi vill inte ha deras iskalla högerpolitik och råa rasism. Det här fina landet är värt så mycket bättre. Vi vill inte ha deras lönesänkningar, vi vill inte ha deras privatiseringar och vi vill inte att de alltid pekar finger åt dem som är på flykt från andra länder.

Vi vill ha sammanhållning och vi vill ha jämlikhet. Vi vill bygga bostäder som man har råd med, vi vill ha ett samhälle som håller ihop och vi vill ha en välfärd som man kan lita på. Låt inte högerkrafterna rasera det goda som arbetarrörelsen gemensamt byggt upp under lång tid.

Gin Akgul Hajo, V

kommunalråd i opposition

Seppo Laine, V

ersättare kommunfullmäktige

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan