Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Vi vill skapa en avfallstaxa som verkligen gynnar den som sorterar bra

När vi gör så kallade ”plockanalyser” kan vi också se att två tredjedelar av det som ligger i soppåsen är sådant som går att återvinna. Det gör att vi eldar upp förpackningar och annat material som egentligen ska återvinnas – för minst 13 miljoner kr varje år, skriver styrelsen för Gästrike återvinnare.

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Therese Metz, MP, är ordförande i Gästrike återvinnare. Foto: Jonas Forsberg

Annons

Gästrike återvinnare har i många år varit ett av Sveriges mest framstående kommunala avfallsorganisationer. Det beror på flera saker: Vårt drivna utvecklingsarbete som såg till att vi var bland de första i Sverige att hämta in matavfall, vårt miljöarbete som leder till ökad sortering av avfall, vår biogasanläggning Gästrike Ekogas, vårt internationella arbete och vårt kommunikationsarbete som vunnit priser, men också våra konkurrenskraftiga taxor och avgifter.

När vi tog över styrningen av förbundet efter valet 2018 hade förbränningskostnaderna ökat med 90 procent, nära tolv miljoner kr, och förbundet visade för första gången ett negativt resultat. Budget och prognos pekar av samma orsak också mot ett negativt resultat för 2019 samtidigt som en ny lagstiftning träder i kraft om ett år som säger att år 2025 ska samtliga hushåll kunna sortera allt sitt avfall hemma.

Annons

Annons

När vi gör så kallade ”plockanalyser” kan vi också se att två tredjedelar av det som ligger i soppåsen är sådant som går att återvinna. Det gör att vi eldar upp förpackningar och annat material som egentligen ska återvinnas – för minst 13 miljoner kr varje år.

Därför vill vi nu skapa en avfallstaxa som på riktigt gynnar den som sorterar bra, för att fler helt enkelt ska sortera bättre. Våra kostnader minskar när din soppåse är mindre och vi kan skicka mindre sopor till dyr förbränning.

I den nya taxan gynnas därför du som...

...har ett brunt kärl där du sorterar ditt matavfall

...är bra på att sortera ut dina förpackningar och tidningar till återvinning

Ju mindre kärlstorlek och glesare hämtningsintervall – desto lägre taxa.

Vi har därmed skapat den mest miljöstyrande taxan som förbundet har haft. Du som vill slänga mycket och inte sortera alls kommer behöva betala rejält för din konsumtion, helt enkelt för att det är extremt dyrt för oss att skicka soppåsen till förbränning.

Du som använder vårt minsta kärl (140 liter) och sorterar så bra att du bara behöver ha hämtning en gång i kvartalet får ingen höjning alls! Vår snittkund får en höjning på cirka tio kronor i månaden.

Vi tänker fortsätta att se till att Gästrike återvinnare är ett avfallsförbund i världsklass. Vi vill fortsätta bidra till att barn och unga får mer kunskap om vår gemensamma värld och hur avfall faktiskt kan vara en resurs, och vi vill stötta alla hushåll och bostadsbolag i våra medlemskommuner i arbetet för att minska mängden avfall som skickas till förbränning.

Annons

Annons

Vårt dotterbolag Gästrike Ekogas kommer nästa år leverera biogas till hela Gävles kollektivtrafik producerat av vårt matavfall. Eftersom matavfallet då också på riktigt blir en ekonomisk resurs, sänker vi priset rejält för hämtning av matavfall. En win win-situation för både medborgare, vår organisation och samhället.

På www.gastrikeatervinnare.se hittar du all information om hur den nya taxan eventuellt påverkar dig. Vi ser fram emot att få uppfylla vår vision med dig tillsammans för en värld som räcker längre!

Gästrike återvinnares styrelse

Therese Metz, MP, Erika Mölck, L, Signe Brockman, S, Per-Ola Grönberg, L, Mats Åstrand, S, Birger Jakobsson, C, Tommy Jakobsson, S, Paul Wisen, C och Kenneth Axling, S

Annons

Annons

Till toppen av sidan