Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Sälj Gästrike Ekogas – kommuner ska inte konkurrera med privata producenter

Kommuner ska inte via dotterbolag konkurrera med privata producenter av varken biogas eller biogödsel – sälj Gästrike Ekogas AB! skriver företrädare för Moderaterna i Sandviken och Gävle.

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Gästrike Ekogas anläggning i Forsbacka.

Bild: Erik Wikström

Annons

Kommunalförbundet Gästrike Återvinnare bestående av kommunerna Gävle, Hofors, Ockelbo, Sandviken och Älvkarleby har ännu en gång lämnat ett resultat för år 2018 på minus 17,2 miljoner kronor. Sophämtningen går med 0,6 miljoner i förlust och resterande del, 16,5 miljoner, är nedskrivningar av andelar i Gästrike Ekogas AB. Allt enligt årsredovisningen för 2018.

Annons

Kommunalförbundet äger dotterbolaget Gästrike Ekogas till 51 procent. De övriga 49 procent i detta bolag ägs av det kommunala bolaget Gävle Energi. Den biogas som produceras i Gästrike Ekogas av våra hushållssopor har fram till augusti 2018 “facklats” upp till ca 70 procent på grund av att marknadens intresse för biogas inte på långa vägar motsvarat produktionen.

Annons

I dag säljs överbliven gas till cirka halva priset jämfört med fordonsgas till Sandvik AB men trots detta planerar man enligt årsredovisningen för 2018 att etablera tankstationer både i Söderhamn, Sandviken och Bollnäs.

Ett privat företag som åtnjuter någon form av projektstöd/investeringsstöd för sin verksamhet blir återbetalningsskyldig om företaget i fråga inte följer de stipulerade anvisningarna och villkoren för stödet, och samma sak bör rimligtvis gälla för ett kommunalt bolag som gör avsteg från de ursprungliga planerna. I dagsläget har Gästrike Ekogas AB enligt uppgift erhållit 2,9 miljoner i förskott från Klimatklivet. Ett investeringsstöd som är en del av statsbudgeten och som ska minska utsläppen av koldioxid.

Trots att man från kommunalförbundet Gästrike Återvinnares sida gör sitt bästa för att försäkra medborgarna om att en höjning av sophämtningsavgiften inte har något med underskottet i Gästrike Ekogas AB att göra räcker det med att studera kommunalförbundets årsredovisning för 2018 för att inse att ett samband föreligger.

Ann-Mari Bergström, M

kommunfullmäktige, Sandviken

Jonas Klang, M

kommunfullmäktige, Sandviken

Jonny Bratberg, M

kommunfullmäktige, Sandviken

Pekka Seitola, M

kommunfullmäktige, Gävle

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan