Som ni ju väl minns, eftersom ert parti faktiskt hade flest ledamöter som yrkade bifall till förslaget, så startade Gästrike Ekogas efter ett beslut i Gävle kommunfullmäktige år 2009.
Uppdraget var modigt formulerat – först skulle en regional biogasmarknad skapas, sedan skulle en egen produktion av biogas startas. Rätt tänkt på alla sätt – men också så klart ur det korta perspektivet en stor investering, som vi nu ser kommer att bära frukt inom en mycket snar framtid. Hade det funnits en privat entreprenör som producerat biogas så hade så klart inte Ekogas behövts. Det fanns dock inte då, och inte nu heller.
Att det privata, med kortsiktiga vinstintressen, inte byggt infrastruktur för biogas i vår region är såklart för att det är både kostsamt och utmanande att skapa en marknad för en produkt som inte tidigare funnits.
Annons
Annons
De kloka politiker som var med då och tog beslutet visste troligt mycket väl att varken bolaget eller biogasmarknaden skulle bära sig självt på kort sikt, vilket heller i princip inga andra små biogasbolag i Sverige har gjort.
Det tar många år att ställa om tillräckligt många fordon för att ett bränsle ska ha tillräckligt många kunder (privatpersoner, taxi, kollektivtrafik med flera) för att bli ekonomiskt bärkraftigt. Men om en privat entreprenör vill satsa så står vi här redo att samarbeta. Alla fossilfria bränslen och entreprenörer som vill driva på för ett klimatneutralt samhälle behövs!
Så varför vågade kommunerna satsa? Varför var till och med dåtidens moderater så positiva? Jo, för att biogasen är en genialisk produkt. Av matavfall som vi alltid kommer att ha och annars får betala för att elda upp, kan vi både få ett fossilfritt bränsle som skapar lokala jobb i en lokal produktionsanläggning, och dessutom återföra gödsel för att skapa mer lokala livsmedel hos lokala bönder. Det blir alltså både en ekonomisk nytta för skattebetalarna, och en miljö- och klimatnytta som inget annat bränsle kan slå i dagsläget.
Gästrike Ekogas underskott har varit väntat, av alla politiska partier och oss ägare, i alla år. Det påverkar inte höjningen av avfallstaxan – avfallstaxan höjs för att vi slänger allt mer förpackningar samtidigt som priserna att bränna sopor stiger, som vi beskrivit i tidigare artiklar.
Annons
Däremot skulle Gästrike återvinnare tvingas att höja taxan än mer om vi inte hade Ekogas, då vi skulle få bränna eller på andra sätt göra oss av med matavfallet. Vi skulle heller då inte kunna sälja den fordonsgas som produceras och som nu ger intäkter till Ekogas och till ägarna (skattebetalarna) så småningom.
Annons
Att, som Moderaterna nu vill, sälja Ekogas vore inte bara emot vad majoriteten av Gästriklands och Älvkarlebys politiker vill, det vore också ett oerhört slöseri med just skattebetalarnas pengar.
Att starta ett biogasbolag är en investering som kommer att löna sig, särskilt i ett samhälle där allt fler ställer krav på fossilfria bränslen. Då är det knappast innan den lönsamma affären har börjat ge avkastning som man säljer sitt bolag.
Även Moderaterna borde förstå att det är inte efter att man lagt in sina största investeringar och innan man börjat få betalt, som man säljer. Det är väl inte när du lånat upp på ditt hus, men innan mäklaren höjt värdet, som du säljer huset?
I dag är efterfrågan på biogas större än produktionen. Gästrike Ekogas har fler förfrågningar om samarbete och inköp av vår gas än vad vi kan möta just nu. Prognosen att Gästrike Ekogas kommer lämna positiva resultat år 2021 håller än, till stor del beroende på att kollektivtrafiken i stor utsträckning kommer att börja gå på biogas.
Annons
Frågan är således inte om gästrikekommunernas och Älvkarlebys biogasbolag ska säljas, frågan är hur det ska vidareutvecklas, i en värld där alla partier förutom ni på den yttersta högerkanten enats om att klimatkrisen ska lösas och det Nu.
Gästrike återvinnares styrelse
Therese Metz, MP, Erika Mölck, L, Signe Brockman, S, Per-Ola Grönberg, L, Tommy Jakobsson, S, Paul Wisén, C, Mats Åstrand, S, Birger Larsson, C, Kenneth Axling, S