Annons

Annons

Annons

Annons

Gustav Martinpelto

ledare liberal

Gustav Martinpelto
Gustav Ericsson: Bra att högernationalistiska Fidesz förlorade i Budapest

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Söndagens lokalval i Ungern resulterade i en historisk förslut för premiärminister Viktor Orbáns parti.

Annons

Strax innan jul förra året flög rökgranater genom luften. Budapests gator fylldes av tusentals människor som demonstrerade mot Viktor Orbáns regering.

Vad som fick huvudstadsborna att gå ut på gatorna var den så kallade ”slavlagen”, som nästan fördubblar antalet övertidstimmar arbetsgivare kan kräva av en anställd per år, från 250 till 400 timmar, samt en lag som inskränker landets oberoende rättsväsende och där justitieministern kontrollerar det nya administrativa domstolssystemet.

Invånarna i Budapest har inte glömt förra årets demonstrationer. Och med progressiva vindar i ryggen från sommarens borgmästarval i Istanbul, där Turkiets president Erdogans konservativa parti, Rättvise- och utvecklingspartiet, förlorade mot Oppositionella Republikanska folkpartiet, röstade de förra veckan för en ny politisk riktning i den ungerska huvudstaden.

Annons

Annons

I lokalvalet fick sittande premiärminister Orbán från högernationalistiska Fidesz se sin borgmästarkandidat, den 71-årige Isztván Tarlós, förlora mot den nästan trettio år yngre Gergely Karácsony – en progressiv statsvetare från det gröna partiet Dialog för Ungern.

Att Orbáns parti skulle förlora makten över det symboliskt viktiga Budapest sågs länge som otroligt, speciellt med tanke på den historiskt splittrande oppositionen. Men någonting ändrades.

Spinndoktorer tillsattes, strategier ritades upp och samordning planerades. Oppositionens nya taktik gick nu ut på att gemensamt sluta upp bakom en kandidat och utmana Fidesz om makten.

Gergely Karácsony är ny borgmästare i Budapest. Foto: Zoltan Balogh / AP

Socialistiska, gröna och liberala partier samlades kring Gergely Karácsony. Ja, till och med extremhögerpartiet Jobbik gav sitt stöd, om än passivt, till den gröna borgmästarkandidaten. Samma taktik användes framgångsrikt i ett tiotal andra storstäder runt om i Ungern.

Frågan är bara hur Viktor Orbán hanterar söndagens förlust i lokalvalen. Med ett cv där han ändrar landets grundlagar med syfte att stärka regeringens inflytande är det inte otroligt att tänka att Orbán kommer att göra allt han kan för att begränsa och ta över makten från de, mer progressiva styrena i städerna.

Annons

Den nya borgmästaren Gergely Karácsony berättar i en intervju med Financial Times: ”Det som står på spel nu är inte vilken lokalpolitik vi ska föra, utan huruvida vi ska kunna föra lokalpolitik över huvud taget”.

Men segern för det gröna partiet Dialog i lokalvalen skickar ändå en viktig signal. Det ungerska folket står inte unisont bakom Orbán och utvecklingen i landet, tvärtom – det visade väljarna i Budapest tydligt i söndags.

Och om oppositionen kan göra gemensam sak även i parlamentsvalet 2022, ja då kanske Fidesz högernationalistiska supermajoritet inte är så självskriven i Ungern längre.

Annons

Annons

Till toppen av sidan