Annons

Annons

HSB Södra Norrland

Malin i Gävleborg hjälper bostadsrättsföreningar att undvika kostsamma skador: "En fuktbesiktning kan minska kostnader på sikt"

– Vi inventerade nyligen ett lägenhetsbestånd som byggdes på -90 talet. Sju badrum visade sig ha fuktskador som nu ska åtgärdas. En vattenskada i kök eller badrum kunde ha spridit sig till närliggande lägenheter. Det hade kunnat medför stora kostnader för föreningen. Kostnader som hade kan minimeras om skadorna upptäcks i tid, säger Malin Eklöf förvaltare på HSB.

Annons

HSB erbjuder att utföra fuktkontroller i bostadsrätternas våtutrymmen och kök.En fuktbesiktning kan leda till minskade kostnader på sikt

– Genom kontrollerna upptäcker vi pågående skador men vi finner också brister som på sikt kan leda till dyra fuktskador i fastigheten.

Om en läcka uppstår är det till stor del bostadsrättsföreningen som är ekonomiskt ansvarig. – Föreningen får bekosta att riva skadan, att torka ur utrymmet och att återställa fram till ytskikt. Men sedan tar bostadsrättsinnehavarens ansvar vid och det är ju också en dyr historia att tvingas byta köksluckor eller golv.

Annons

Annons

– Oavsett kostar en badrumsskada föreningen stora pengar. I nuläget är prisbasbeloppet 46 500 kronor och och det är vanligt att självrisken per skadat badrum uppgår till detta belopp, berättar Malin.

En fuktbesiktning kan leda till minskade kostnader på sikt

Föreningens självrisk för en badrumsskada är olika beroende på badrummets ålder och självrisken varierar på mellan 0,5, 1,0 och 1,5 prisbasbelopp.

– Tätskikt åldras och läckor uppstår oftast kring golvbrunnen, vid toastolen eller på annat ställe där man tagit hål i ytskiktet. Genom fuktmätningen får vi klara besked och ibland syns skadorna även med blotta ögat. Exempelvis när golvmattan vid golvbrunnen har släppt och fukt trängt in mellan plattan och golvmattan.

Är du boende i din bostadsrättsförening och vill informera din styrelse om fuktkontroll? Här finns mer information. 

HSBs fuktkontroller genomförs av erfarna medarbetare som är experter på vatten och ytskiktsskador. De mäter fukt i väggar och golv men arbetar också förebyggande.

Annons

Malin fortsätter:

– Rent förebyggande kontrollerar vi också till exempel att tvättmaskinens avloppsslang är korrekt ditsatt. Det händer att den inte är det, vilket kan orsaka omfattande vattenskador i en fastighet.

Annons

Efter genomförd kontroll får föreningen veta vilka eventuella fel och brister som behöver åtgärdas. Malin exemplifierar:

– Vi inventerade nyligen ett lägenhetsbestånd som byggdes på -90-talet. Sju badrum visade sig ha fuktskador som nu ska åtgärdas. När detta är gjort har föreningen koll på fastighetens status och kan planera utifrån det. Efter att nollvisionen är uppnådd sker också en kontinuerlig uppföljning genom avflyttningsbesiktning vid varje lägenhetsförsäljning.

Annons

– HSBs fuktkontroller leder till att både föreningen och den enskilde bostadsrättsinnehavaren ekonomiskt kan känna trygghet. Man har helt enkelt koll på att det inte finns några dolda fuktskador i badrum och kök som framöver kan bli ekonomiskt kännbara, avslutar Malin Eklöf på HSB Södra Norrland.

Behöver din bostadsrättsförening hjälp med fastighetsservice? Läs om våra tjänster här.

Annons

Ovan artikel är framtagen av Brand Studio Mittmedia och HSB och ej en artikel av nyhetsredaktionen.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy