Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Vad är ett liv värt för en arbetsgivare?

I dag är det skyddsombudens dag. Det är ofta skyddsombuden som driver arbetsmiljöfrågor på arbetsplatserna i Sverige, skriver Mats Eriksson, LO.

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Den 23 oktober är skyddsombudens dag.

Bild: TT

Annons

Trots deras arbete dog 58 personer i en olycka på jobbet i Sverige. I år börjar siffran redan att närma sig 40. Dessutom skadades mer än 30 000 personer på jobbet förra året. Det här är dessutom siffror som inte förändras till det bättre. Om det går åt något håll så är det fel håll.

Regeringen har utfärdat en nollvision mot dödsolyckor på jobbet. Insatsen i årets budget är fem miljoner kronor till arbetsmiljöinspektörer. Tyvärr är de oftast på plats först efter att olyckan har varit framme. I stället är det arbetsgivare som måste ta sitt juridiska ansvar och minska riskerna på arbetsplatsen.

Annons

Annons

Både för att förhindra fysiska och psykiska skador. I en ekonomi som alltmer präglas av tidspress och snäva marginaler så är det frestande för arbetsgivare att inte ta arbetsmiljöarbetet på allvar. I en arbetsmarknad där tillfälliga anställningar blir vanligare och arbetare utbytbara, är det frestande för arbetsgivare att slita ut människor och inte ta ansvar för anställdas psykiska hälsa.

Svenskt näringsliv svarar på kritiken genom att vilja låta arbetsgivarna själva utse skyddsombud. Helst vill de ta bort systemet med regionala skyddsombud och ersätta det med ”oberoende arbetsmiljörådgivare”.

Vi vill i stället skapa bättre förutsättningar för en god arbetsmiljö. Både genom att förbättra möjligheterna för skyddsombuden men framförallt genom att sluta prata om minskade risker och i stället göra jobbet.

De viktigaste insatserna är ett systematiskt arbetsmiljöarbete, tryggare anställningar, färre ensamarbetare, bättre utbildade arbetsledare och skyddsombud och inte minst arbetsgivare som bryr sig mer om sina anställdas hälsa än om sina ekonomiska marginaler.

Mats Eriksson

ordförande för LO-distriktet i Dalarna och Gävleborg

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan