Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Bevara Slottstorget från exploatörerna

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Henry Moores skulptur på Slottstorget.

Bild: Arkivbild

Annons

Slottstorget är en vacker plats som uppskattas. Flera restauranger med uteserveringar har tillkommit de senaste åren. Folklivet är särskilt betydande fina dagar och kvällar i kvällssolen. Fler restauranger skulle kunna finnas i biblioteket och folktandvårdens hus, gärna med uteserveringar.

Henry Moores skulptur "Tredelad vilande kvinna, draperad" har en bra synlig lämplig plats i centrum av Gävle. Den bör ligga kvar på sin monumentala plats i esplanaden.

Annons

Annons

Esplanaden är en viktig vacker strövvänlig plats i Gävle som skapades på 1800-talet. De trädplanterade esplanaderna är karaktäristiska och vackra brandgator som Gävle måste bevara och vara stolt över.

Exploatörer tittar nu på Slottstorget för att det är nästan obebyggt. Det är synes enkelt att bygga ett kulturhuskvarter där eller annat och skapa ett kvarter i fyra-fem våningar på torget.

Ytterligare en park skulle försvinna i Gävle stad. Kulturhuset kan byggas på annan plats. Till exempel kan nuvarande kvarter med bibliotek vara en lämplig plats för ett nytt hus, lämpligen efter en arkitekttävling om kvarterets utformning.

Gatan som sneddar över torget kan ersättas av nån körfil till på S. Kungsgatan vid Slottstorget. På så sätt skapas större yta för människor och uteserveringar på Slottstorget.

Kaj Wejander

arkitekt och samhällsplanerare

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan