Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Sluta montera ner stödet till studieförbunden – de är kittet i samhället

Med anledning av att många av länets kommuner i sin budgetplanering nu sitter och vill ta bort ekonomiskt stöd till föreningar och studieförbund, vill vi mana demokrater och beslutsfattare till större eftertänksamhet. Ni monterar ned den lokala kraften hos samhällskittet i er egen hembygd, skriver representanter för studieförbunden.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Att ta bort ett bidrag kan ge en snabb men kortsiktig lösning. Man blir av med en liten utgift nu för att möta en ännu större längre fram, skriver debattörerna.

Bild: Elias Zazi

Annons

Civilsamhället utgör en omistlig del i Sveriges demokrati. Där kan medborgare direkt och på egna villkor få kunskap, påverka sina livsvillkor och aktivt delta i samhällslivet.

Så även i Gävleborg, där tusentals ideella föreningar som kämpar med redan små resurser utgör en viktig och samhällsbärande roll på orter, i landsbygd och i glesbygd. Dels som värdefullt komplement, och ibland även ersättare till en bristande offentlig sektor.

Vi i studieförbunden ser detta på nära håll. Vi är en del av det. Vår verksamhet handlar oftast om att tillsammans med föreningslivet genomföra aktiviteter eller projekt - som syftar till att lokalt både lösa och förebygga viktiga samhällsutmaningar.

Detta inom allt från integration, den ökande gruppen äldres ensamhet och ohälsa, ungas utanförskap, personer med funktionsnedsättningars utsatthet, den vanliga människans förmåga att hantera och tolka fakta i det nya informationsflödet och möjligheten att kunna delta i vår alltmer komplexa demokrati. Ideella föreningar saknar ofta både den administrativa infrastruktur och de resurser som krävs – ibland har man inte ens en egen lokal att samlas i.

Annons

Annons

Man behöver också pedagogiskt och organisatoriskt stöd. Där kommer vi in, och tillsammans utgör vi samhällskittet lokalt ute i kommunerna.

Klart är nu att vi går mot ännu tuffare tider både när det gäller människors trygghet, klimathotet och oro för ekonomin. Samhällskontraktet prövas rejält. Och kommunpolitikernas svar på det är då att montera ned det redan lilla men livsviktiga stöd som studieförbunden och de ideella föreningarna tar emot runtom i Gävleborg?

I en kommuns hela budget utgör det proportionellt ofta en oansenlig summa. Men för oss ändå en betydelsefull sådan, som vi i studieförbunden kan använda för att t.ex. växla upp - både till ökade ekonomiska och mänskliga resurser lokalt.

Risken finns för en så kallad ”att skotta snön framför sig-effekt". Att ta bort ett bidrag kan ge en snabb men kortsiktig lösning. Man blir av med en liten utgift nu för att möta en ännu större längre fram.

Vi ber därför alla beslutsfattare och demokrater ute i Gävleborg att tänka till före!

Studieförbunden

Agneta Wiklund Hedberg avdelningschef Studieförbundet Vuxenskolan Gävleborg, Lotta Zetterlund ordförande Studieförbundet Vuxenskolan Gävleborg, Torgny Jacobsson ombudsman ABF Gästrikebygden, Tommy Berger ordförande ABF Gästrikebygden, Mari Rasjö ombudsman ABF Hofors, Kjell Höglin ordförande ABF Hofors, Lina Jäderberg ombudsman ABF Västra Hälsingland, Anna-Lena Vestin ordförande ABF Västra Hälsingland, Hans Svedberg ombudsman ABF Hälsingekusten, Jan Ivan Persson ordförande ABF Hälsingekusten, Jon-Erik Flodin distriktsombudsman ABF Gävleborg, Emma Johansson verksamhetsansvarig Medborgarskolan Gävleborg, John Staffas regionchef Studieförbundet Bilda Mitt, Anna Forssell länschef Gävleborg Studiefrämjandet Mitt, Sven Dahlkvist regionchef Sensus Svealand, Bo Anderson regionordförande Sensus Svealand, Mattias Rosdahl regionchef NBV Norr

Annons

Annons

Till toppen av sidan