Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Bygg kulturhuset på Slottstorget och riv Stadsbiblioteket

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Om stadsbiblioteket rivs öppnas möjligheten till ett torg eller en park, anser skribenterna som förordar att ett nytt kulturhus byggs på Slottstorget.

Bild: Arkivbild

Annons

Vi håller med Kaj Wejander om att parkområden ska vara skyddade och inte få betraktas som framtida exploateringsreserver. Slottstorget – som inte kan sägas tillhöra Rådhusesplanaden, den slutar vid ån – betecknas i detaljplanen som allmän plats, park, men är i realiteten ett otillgängligt grönområde, inneslutet av tät trafik. Moores skulptur har ingen värdig plats – mitt i trafiken, svår att både se och gå fram till.

Annons

Annons

Vi och Kaj Wejander är överens om att en arkitekttävling om kulturhuset behövs (i Skellefteå byggs för närvarande ett sådant efter arkitekttävling). Till skillnad från honom anser vi att byggnaden bör placeras på Slottstorget, där den med rymd omkring sig skulle kunna bli ett landmärke, synligt för envar, en pendang till Rådhuset på andra sidan ån.

Med ett kulturhus på Slottstorget kan det därefter rivna Stadsbiblioteket ge plats för en ny park, Islandsparken, eller ett nytt torg, Islandstorget.

En otillgänglig grönyta och trafikplats ersätts av en ny park eller ett nytt torg som låter turistmålet Gamla Gefle träda fram och som bildar en pendang till Slottsparken eller ursprungliga Slottstorget intill slottsmuren nere vid ån väster om Södra Kungsgatan. Moores skulptur kan nu få en bättre placering.

Gunnar Lidfeldt

Tomas Attorps

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan