Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Biogasen är inte anledningen till Gästrike Återvinnares taxehöjning

Det har varit problem med avsättningen och en mängd överklaganden har fördröjt processen. Nu har det vänt. Biogasen och andra fossilfria bränslen efterfrågas allt mer, skriver Helene Åkerlind, L och Erik Holmestig, C.

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Erik Holmestig, C.

Annons

Gustav Ericsson ifrågasätter på ledarplats i GD 24 oktober Centerpartiets och Liberalernas ”liberala reformmotor” i Gävle. Bakgrunden är den föreslagna höjningen av avfallstaxan hos Gästrike Återvinnare och behovet av ägartillskott i Gästrike Ekogas.

Annons

Annons

Det bär emot att höja taxor och avgifter. Effektiviseringar ska alltid vara ett förstahandsalternativ. Man måste också se över omfattningen av verksamheten. Kanske ska man inte fortsätta göra vissa saker man tidigare gjort?

I fallet Gästrike Återvinnare är vi fullt trygga med förslaget till nya taxor. Det är en omfördelning i rätt riktning. De stora höjningarna av avgiften får de som inte vill sortera sitt avfall. Andra får en mindre höjning.

Den stora orsaken till taxehöjningen är ökade kostnader, framförallt har kostnaderna för förbränning av avfall stigit mer än förväntat, med upp till 90 procent. Det kompenseras till del av effektiviseringar och rationaliseringar, men det räcker tyvärr inte för att få balans i Gästrike Återvinnares ekonomi.

Ett enigt kommunfullmäktige i Gävle fattade beslut om att investera i biogasproduktion. Ett klokt beslut, tycker vi. Sedan beslutet fattades har vägen för biogasproduktionen var minst sagt krokig.

Det har varit problem med avsättningen och en mängd överklaganden har fördröjt processen. Nu har det vänt. Biogasen och andra fossilfria bränslen efterfrågas allt mer. Det nya stadsbussavtalet i Gävle är viktigt. Vad som behövs nu för allt få all infrastruktur på plats, är ett sista aktieägartillskott från Gästrike Återvinnare och Gävle Energi. Det finns inget samband mellan aktieägartillskottet och den föreslagna taxehöjningen i Gästrike Återvinnare.

Annons

Du kan vara helt lugn, Gustav Ericsson, Liberalerna och Centerpartiet i Gävle kommer att se till att de 100 punkterna i den politiska plattformen 2019-2022 genomförs. Tillsammans med de två andra partierna i majoriteten ska vi se till att Gävle blir en bättre kommun för alla. 

Helene Åkerlind, L

kommunalråd

Erik Holmestig, C

kommunalråd

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan