Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: En fungerande migränvård är möjlig om politikerna bestämmer sig för det

Byggstenarna till en huvudvärksvård värd namnet finns. Det är bara att starta bygget, politiker. Vi ger gärna en hjälpande hand, skriver Svenska Huvudvärkssällskapet.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bara i Region Gävleborg finns cirka 48 000 som liter av svår huvudvärk. Bilden är arrangerad.

Bild: TT

Annons

Den bristfälliga huvudvärksvården har fått uppmärksamhet i såväl media som bland politiker. Ett exempel på sistnämnda är Moderaterna som har tagit fram en riksdagsmotion med förslag till hur vården av 1,5 miljoner migränpatienter kan förbättras.

Svenska Huvudvärkssällskapet välkomnar intresset bland riksdagspolitiker att göra något åt situationen, regionpolitikerna bör följa efter. Enkom i Region Gävleborg kan de drabbade beräknas uppgå till cirka 48 000 personer, varav tio procent med så pass allvarliga problem att de behöver tillgång till neurologbedömning och vårdpersonal med olika grad av specialkompetens i huvudvärkssjukdomar.

Migrän- och huvudvärkssjukdomar har dessvärre sedan länge varit bortglömt i sjukvården. Priset får en stor del av de sjukdomsdrabbade, i huvudsak kvinnor, och deras anhöriga betala i form av kraftigt försämrad förmåga att delta i arbete, familjeliv och fritidsaktiviteter. Enligt WHO utgör bristande kunskap bland vårdpersonal den viktigaste barriären till adekvat behandling.

Annons

Annons

Det är i sig inte förvånande i Sverige då det totalt ingår enbart två timmar undervisning i huvudvärksmedicin i läkarnas grundutbildning, trots att vi talar om en folksjukdom. En ytterligare barriär utgör avsaknaden av fungerande vårdkedjor, från primärvård till ett mer specialiserat vårderbjudande.

Det är i dag bara ett fåtal sjukhus i Sverige som har läkare med specialkompetens i huvudvärksmedicin. Huvudvärkssällskapet har därför med stöd från industrin tagit initiativet till dialog med ansvariga politiker i regionerna, inklusive Region Gävleborg, med syftet att tillsammans bygga upp fungerande vårdkedjor för berörda.

Det inledande gensvaret i regionerna har glädjande nog varit genomgående positivt. Som en hjälp till huvudmännen att ta det nödvändiga första steget framåt, det vill säga att genomföra en översyn av dagens huvudvärksvård i regionen, har vi tagit fram en vägledning till vilka frågor en sådan översyn bör besvara.

Det går att leverera en kostnadseffektiv migränvård relativt snabbt om politiker bestämmer sig för det. Kunskapen om hur man organiserar vårdkedjan för huvudvärksdrabbade finns tillgängliga för huvudmännen i form av rekommendationer från Huvudvärkssällskapet för nivåstrukturerad huvudvärksvård med tre vårdlinjer i den enskilda sjukvårdsregionen, kompetenskrav och kvalitetsregister. Byggstenarna till en huvudvärksvård värd namnet finns. Det är bara att starta bygget, politiker. Huvudvärkssällskapet ger gärna en hjälpande hand.

Styrelsen i Svenska Huvudvärkssällskapet

Mattias Linde, professor, Göteborg, Andrea Carmine Belin, docent, Stockholm, Ingela Nilsson Remahl, docent, Stockholm, Monicha Norén, huvudvärkssjuksköterska, Värnamo, Anna Steinberg, med dr, Stockholm, Anna Sundholm, bitr överläkare, Stockholm, Elisabet Waldenlind, docent, Stockholm och Lars Edvinsson, professor, Lund

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy