Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Det finns andra sätt att påverka än att strejka från skolan

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Greta Thunbergs starka engagemang är beundransvärt, men det finns andra verktyg för att påverka politiken än att beröva våra elever värdefull undervisningstid, skriver Wanja Delén.

Bild: TT

Annons

Replik till Zakrajo Topelio: Färsk statistik från Skolverket visar att skolresultaten för Gävle kommuns elever i årskurs nio fortsätter att sjunka, andelen behöriga till gymnasiet är den lägsta på tio år. Hela 17 procent av eleverna som lämnade grundskolan i juni i år, klarade inte tillräckligt många godkända betyg för att kvalificera sig för ett nationellt gymnasieprogram. Det är framförallt ämnena matematik, engelska och svenska som andraspråk som många elever brister i.

Annons

Annons

Sverigedemokraterna vill även understryka att i Sverige har samtliga barn skolplikt, med andra ord ska alla barn som bor i Sverige gå i skolan och delta i den verksamhet som anordnas av skolan. Skollagen skärptes 2010-2011 i syfte att förstärka barns rätt till utbildning, barns rätt till undervisning ska således gå före vårdnadshavares rätt att bestämma över barns religiösa och filosofiska utveckling. Enligt Sverigedemokraterna omfattar det även så kallade skolstrejker.

Greta Thunbergs starka engagemang är beundransvärt, men det finns andra verktyg för att påverka politiken än att beröva våra elever värdefull undervisningstid, som i slutänden kan ha en avgörande inverkan på huruvida de kommer att kunna klara sin utbildning eller ej.

Wanja Delén, SD

oppositionsråd samt ledamot i utbildningsnämnden Gävle

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan