Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Beslutet om Familjestödet fattades bakom ryggen på oss

Gävle kommun må vara miljövänlig, på tredje plats som en av Sveriges bästa miljökommuner. Men tillräckliga resurser till våra yngsta medborgare och deras anhöriga kan vi inte erbjuda, skriver Sverigedemokraterna i Gävle.

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Alltför länge har majoriteten prioriterat fel saker för att säkra välfärden och tryggheten för Gävle kommuns medborgare, skriver Sverigedemokraterna.

Bild: Arkivbild

Annons

Alltför länge har majoriteten prioriterat fel saker för att säkra välfärden och tryggheten för Gävle kommuns medborgare. Som en konsekvens av en oansvarig invandring har allt fler fått tillgång till den svenska välfärden, men inte lika många har bidragit till densamma, varför den svenska välfärden nu sviktar rejält.

Den välfärd som vi känner är snart ett minne blott. Detta har Sverigedemokraterna varnat för länge.

Läget är såpass allvarligt att vi nu måste välja mellan förebyggande insatser kontra de mest akuta ärendena som berör barn och unga i behov av stödjande insatser.

Beslut om en stängning av Familjestödet har fattats, därigenom bortprioriteras det förebyggande arbetet. Ett beslut som kom att fattas bakom ryggen på oppositionen. Någon konsekvensanalys har vi ännu inte sett skymten av, och den tunna information som delgivits oss i nämnden kom först när beslut var fattat.

Annons

Annons

Senast Familjestödet stängdes temporärt var under flyktingkrisen 2015, då bortprioriterades det förebyggande arbetet för våra barn och unga till förmån för de ensammankommande barnen.

Våra barn och unga larmar för fullt, den psykiska ohälsan ökar lavinartat. Sverigedemokraterna värnar om samtliga barn och ungas mående. De förebyggande insatserna är precis lika viktiga som de mest akuta, åtminstone för de individer som är i behov av insatser.

I ett längre perspektiv ser vi att det är det förebyggande arbetet som är avgörande, dels sett utifrån ett ekonomiskt perspektiv men framförallt sett utifrån omsorg för individen och dennes livskvalité. HVB-placeringar är enormt kostnadsdrivande, och utifrån dagens ekonomiska läge behöver nämnden effektivisera, men inte så till den grad att barn och unga går under.

Detta är ännu ett resultat av majoritetens iver att effektivisera där det skadar som mest. Vilka ytterligare konsekvenser detta beslut kommer att få för vår redan hårt ansträngda skolverksamhet och Elevhälsa återstår att se.

Gävle kommun må vara miljövänlig, på tredje plats som en av Sveriges bästa miljökommuner. Men tillräckliga resurser till våra yngsta medborgare och deras anhöriga kan vi inte erbjuda.

Det måste till en förändring som syftar till att just stärka välfärden och kärnverksamheterna med ett uttalat fokus på det så viktiga förebyggande arbetet. Just detta står att finna i Sverigedemokraterna Gävles budget för i år. Vi vet och förstår att det förebyggande arbetet är avgörande sett ur många perspektiv, och är mycket effektivare än att släcka tillfälliga bränder.

Wanja Delén, SD

oppositionsråd samt ledamot i socialnämnden Gävle

Angelica Johansson, SD

ledamot i socialnämnden Gävle

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan