Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Gästrike Återvinnares absurda affärer

Ett kommunförbund ska inte driva affärer som ett kommunalt bolag och inte heller gå med vinst. Men som vanlig kommunmedborgare vill man tro att ett kommunförbund skapas för att effektivisera en lagstadgad verksamhet och skapa lägre kostnader för dem som ska betala, men så arbetar inte Gästrike Återvinnare, skriver Moderaterna i Sandviken, Gävle och Hofors.

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Ziita Eriksson, M, oppositionsråd i Hofors kommun.

Bild: Annakarin Björnström

Annons

Här kommer kort beskrivet hur detta kommunförbund fungerar. Som skattebetalare i Sandviken, Gävle, Hofors, Ockelbo och Älvkarlebys kommuner finns anledning att uppröras.

Dina sopor i den bruna och den gröna tunnan, uträknat efter 140 lit. kärl kostar dig cirka 2 400 per år om du bor i villa och har två veckors intervall mellan hämtningarna.

Ditt matavfall i bruna påsen tror du väl att Gästrike Återvinnare ska sälja och tjäna pengar på men här bedrar du dig. Så här ligger det till: Gästrike Återvinnare får betala 55,6 öre/kg till sitt dotterbolag Gästrike Ekogas AB för att de ska ta emot matavfallet och göra biogas av det.

Som jämförelse kan nämnas att om du bodde i Stockholm och ingick i en villsamfällighet vore hämtningen av matavfall helt gratis, där Stockholm Vatten och Avfall står för hämtningen. Där har man ett uppmuntrande förhållningssätt gentemot sina kunder och uppmanar stadsdelarna att ta upp kampen med varandra om vilken stadsdel som är bäst på att sortera ut sitt matavfall.

Annons

Annons

Hos Gästrike Återvinnare straffar man från 2020 den som vill göra egen kompost av sitt avfall och lägger på hämtningsavgift trots att man inget har att hämta. Notera skillnaden i förhållningssätt. Stockholm vatten och Avfall premierar medan Gästrike Återvinnare straffar sina kunder som på något sätt vill tillvarata sitt matavfall.

Konsekvens: Ju mer matavfall som Gästrike Återvinnare samlar in desto mer kostar det dem att sälja detta till Gästrike Ekogas AB och vem är det som betalar den ökade kostnaden? Det är du som fastighetsägare eller hyresgäst (sopavgiften är inbakad i din hyra), som betalar genom höjda avfallstaxor år efter år.

Har du som kommunmedborgare lust att bidra till att denna absurda “affärsidé” fortsätter?

Du har redan bidragit till att produktionen av biogas skaffat sig ett underskott på mellan 40-50 miljoner kronor sammanlagt de senaste fem åren av dina inbetalda sophämtningsavgifter?

Som moderata företrädare för Sandviken, Gävle och Hofors kommuner vill vi att kommunförbundet Gästrike Återvinnare funderar över en “affärsmodell”, vars ekonomi kan bidra till besparingar för respektive kommun istället för ökade årliga kostnaden pga en fanatisk övertro på att inom några år ha ställt om hela fordonsflottan i Gävleborg från fossila drivmedel till biogas.

Annons

Som moderater är vi positiva till mera fossilfria drivmedel, men det är inte rätt att fortsätta att ruinera ett kommunförbund på detta sätt!

Moderaterna

För Sandvikens kommun: Jonny Bratberg, oppositionsråd Jonas Klang, kommunfullmäktige Ann-Mari Bergström, kommunfullmäktige

För Gävle kommun: Pekka Seitola, kommunfullmäktige

För Hofors kommun: Ziita Eriksson, oppositionsråd, Alf Persson, kommunfullmäktige

Annons

Annons

Till toppen av sidan