Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Låt oss inte inspireras av Halmstads bibliotek när vi ska bygga nytt kulturhus

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

När det här ska ersättas, inspireras inte av Halmstads bibliotek, tycker skribenten.

Bild: Arkivbild

Annons

Denna kalla, ohållbara arkitektur. Vackert är det inte, hållbart är det inte, trevligt är det inte och framförallt; modernt är det inte. Låt oss slippa dessa modernistiska glas- och stålkomplex som förfular stadsbilden och som lämnar oss tomma inombords vid blotta åsynen.

Låt oss i stället inspireras av riktig byggnadskonst till vårt nya kulturhus i Gävle; neoklassicism såsom Keating millennium centre vid universitetet S:t Francis Xavier i Kanada eller Quinlan Terrys fantastiska arkitektur som återknyter till klassisk byggnadskonst eller den nya Berlinstilens Art déco stil, fantastiskt representerat av firman Patschke & Partner.

Annons

Annons

Eller den klassiska norrländska trästaden som åter börjar byggas upp via nytänkande entreprenörer och arkitekter i Sundsvall och i Järvsö. Detta är arkitektur som återknyter till proportioner, värme, färger och mänsklig omtänksamhet.

Ska inte ett bibliotek stå för kultur, långsiktighet, hållbarhet, bildning och kunskap? Ska inte skattebetalares pengar gå till det som folk faktiskt gillar?

Den klassiska arkitekturen byggs för att hålla i sekler, inte decennier som den modernistiska. Den klassiska arkitekturen; där hållbara, naturliga material och stil är tidlös, tänkt för en evighet blir ej omodernt och bara vackrare med tiden, helt i motsats till den modernistiska.

Reflektera över vilken stil som alltid blir vald som den mest omtyckta, det är den klassiska; både gammalt som nybyggt. Detta är modernt, detta är att lyssna till verklighetens människor.

Den varma & vackra arkitekturen

Annons

Annons

Till toppen av sidan