Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Beslutet om avgiftshöjningarna strider mot självkostnadsprincipen

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Debatten om VA-avgifterna fortsätter.

Bild: Arkivbild, Måna J Roos

Annons

Replik till Anneli Westin: Varför svarar du inte på mina frågor? Du hänvisar mig till er hemsida, där det inte finns något svar. I kommunens investeringsplan 2019 finns följande investeringsbelopp angivna för Gävle Vatten (miljoner kronor): 218 år 2020, 351,7 år 2021 och 547,8 år 2022.

Annons

Annons

Utifrån de angivna investeringsändamålen är en avskrivning på två procent rimlig. Därtill kommer en normal kommunal upplåningsränta på tv¨procent. En beräkning av nödvändiga avgiftshöjningar, för att klara av dessa investeringar, ger följande procentuella avgiftshöjningar. 6,4 procent år 2020, 9,6 procent år 2021 och 13,7 procent år 2022.

Gävle kommunfullmäktige har dock fastställt avgiftshöjningarna med 19 procent år 2020, 15 procent år 2021 och 15 procent år 2022. Därigenom strider beslutet om avgiftshöjningarna mot den kommunala självkostnadsprincipen.

Detta styrks också av ditt svar, att de beslutade avgiftshöjningarna avser ”att hitta en långsiktig stabilitet i taxans nivå”. I ditt svar skriver du även, att Gävle Vatten tidigare har haft ett överskott, som ni bland annat har använt till investeringar. Detta överskott har uppkommit genom att ni har tagit ut högre avgifter än vad verksamheten kräver.

Därigenom har Gävle Vatten även tidigare brutit mot självkostnadsprincipen, som du dessutom anger att ni följer.

Jag kan bara konstatera, att Gävle Vatten återigen har gjort avgiftshöjningar, som överstiger de ökade kostnaderna i verksamheten. Jag vill ha en förklaring till varför Gävle Vatten genom beslut i Gävle kommunfullmäktige avser att bryta mot kommunallagen.

Scientiae fundamento

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy