Annons

Annons

Annons

Annons

Skridsko

Insändare
Insändare: Debatt om konstfruset i Hagaström sedan 1970-talet – nu bör vi skämmas

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Vi bör skämmas, anser skribenten om långbänken kring konstfruset i Hagaström

Bild: Privat

Annons

Under mina 17 år i kommunfullmäktige och kultur- och fritidsnämnden har Hagaströms isoval varit uppe till diskussion och beslut i stor sett alla år. Vid några tillfällen har det varit nära ett positivt beslut men KD och SD har varit negativa och det har stupat på mållinjen.

Hagaström har väntat på sin isoval i över 30 år. Frågan är om det inte är längre tid då det ryktas om att samtal fördes redan på 1970-talet om konstfruset i Hagaström.

För en tid sedan läste jag om Hagströms skrinnare i GD. De hade varit ute på stora tävlingar, bland annat i Inzell, och gjort bra ifrån sig. Detta utan att ha en egen träningsanläggning.

Skrinnarna i Hagaström har i alla tider åkt till andra orter för att träna. De ligger ute på isiga och hala vägar till Falun, Sundsvall med flera platser. De åker hundratals mil till sina träningar.

Annons

Annons

Tänk er om Brynäs Hockey skulle behöva åka till Sundsvall för träning eller Gefle IF till Falun fler dagar i veckan. Hur skulle det se ut? Men för Hagaströms skrinnare har det sett ut så här under 20-30 år, ja, egentligen mycket längre.

Personligen skäms jag lite grann att jag suttit på plats i fullmäktige och kultur och fritid och inte lyckats få igenom detta bygge men jag tycker att nuvarande organisation i kommunen borde skämmas ännu mer, som skjuter undan Hagaströms isoval längre och längre bort i framtiden på investeringslistan.

Under de senaste 20 åren har kommunen investerat i byggnader för mellan 20-30 miljarder, troligen ännu mer, och där har Hagaström inte fått plats med sina 30 miljoner.

Gavlevallen har trängt sig före. Gavlehov likaså. Och nu senast Hedesundas Ishall. När ska det bli Hagaströms tur? Hagaströms isoval har heller ingen driftskostnad för kommunen, så när som på en halvtidsvaktmästare, enär Hagaström har en fantastisk egen organisation, som sköter driften.

Hagaströms isoval ska ju heller inte bara vara för skrinnarna i klubben och deras träning och tävling. isovalen ska vara till för alla i Gästrikland, som vill åka skridskor. Isovalen ska vara öppen för skolor, privatpersoner, gamla och unga. Precis som det en gång i tiden var på Strömvallen. Där var det tusentals som åkte på lördagar och söndagar.

Annons

I Hagaström skulle alla skridskointresserade få en trevlig utflyktsplats, alla dagar i veckan, med möjlighet till korvgrillning och fika i Vindskydd och klubbhus. Eller köpa fika i den befintliga kiosken. Kanske få lite instruktioner om hur man åker hastighetsåkning på ovalen.

Annons

Men framför allt skulle skrinnarna få en närbelägen tränings- och tävlingsanläggning och slippa ligga ute på långväga färder till andra städer. Det kostar mycket i tid och bensinpengar och är heller inte riskfritt. Dessutom skulle vi kunna få hit både SM och EM i hastighetsåkning, för det klarar den fina organisationen i Hagaström av.

Vem i fullmäktige och kultur & fritid har kurage nog att se problemen i Hagaströms SK och ta upp frågan och driva den, så den här efterlängtade isovalen någon gång kommer på plats?

Kenneth Bognesand

Annons

Annons

Till toppen av sidan