Annons

Annons

Annons

Annons

Gustav Martinpelto

ledare liberalPolitiska ungdomsförbund i Gävleborg

Gustav Martinpelto
Gustav Ericsson: Sex ungdomspolitiker är fler än en ledarskribent – nu knyter vi ihop säcken för den här gången

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Mårten Björn-Andersson, distriktsordförande Liberala ungdomsförbundet, Jonas Persson, tf. distriktsordförande Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund, Emil Hansson, tf. distriktsgruppsledare Kristdemokratiska ungdomsförbundet, Johan Hedlund, kontaktperson Ungsvenskarna, Edvin Säll, distriktsordförande Centerpartiets ungdomsförbund och Fanny Hammarberg, tf. distriktsordförande Moderata Ungdomsförbundet. Foto: Gustav Ericsson

Annons

Här har vi en, två, tre, fyra, fem och sex unga gävleborgare. Vilka hör ihop och vilken ska bort?

Så hade det kanske kunnat låta i tv-rutan på 70-talet. Men, det fiffiga med ledarredaktionens lattjo-lajban-låda är att ingen av de unga gävleborgarna ska bort. De har nämligen en sak gemensamt: De har alla den högsta positionen i varsitt politiskt ungdomsförbund i Gävleborg.

Visst, de skiljer sig en del åt också. Både bakgrundsmässigt, ideologiskt och i sakfrågor. Några skulle nog inte ens ta i den andra med tång. Men de förenas i sitt engagemang och i sitt driv.

Vid sidan av studier, extrajobb, komjölkning, roadracingförande och föräldraskap lägger de oräkneliga timmar på ideellt arbete. De gör det för att de vill vara med och påverka. Förändra världen. Förändra Sverige. Men kanske framför allt, förändra Gävleborg.

Annons

Annons

Det var i mitten av december som ledarredaktionen rullade ut en intervjuserie i vilken jag som vikarierande ledarskribent träffade ledarna från de sex politiska ungdomsförbunden i länet.

Även om varken tidningens liberala ledarsida eller jag personligen inte har mycket till övers för vare sig revolutionär socialism eller klassisk marxism, så är det ändå viktigt att de ungdomar som delar Ung vänsters tankar och idéer också har någonstans att vända sig till.

Mårten Björn-Andersson från Liberala ungdomsförbundet, Jonas Persson från Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund, Emil Hansson från Kristdemokratiska ungdomsförbundet, Johan Hedlund från Ungsvenskarna, Edvin Säll från Centerpartiets ungdomsförbund och Fanny Hammarberg från Moderata ungdomsförbundet.

Annons

Annons

Ingen representant från Miljöpartiets och Vänsterpartiets respektive ungdomsförbund Grön ungdom eller Ung vänster, tänker du?

Nej, och det beror på att de inte har någon aktiv eller fungerande distriktsverksamhet i Gävleborg.

Båda dessa partier, men framför allt Miljöpartiet, har hög svansföring i miljö- och klimatfrågorna.

Med tanke på den otroligt stora miljörörelse som engagerar hundratusentals barn världen över, kan man tycka att det inte borde vara omöjligt för dessa ungdomsförbund att åtminstone skrapa ihop minst tre aktiva medlemmar. Det är nämligen vad som krävs för att bilda en fungerande styrelse.

Till Ung vänsters försvar ska ändå sägas att de har tagit kontakt med ledarredaktionen och berättat att de planerar att starta i gång verksamheten i länet igen och välja en styrelse senare i vår. Det är bra.

Även om varken tidningens liberala ledarsida eller jag personligen inte har mycket till övers för vare sig revolutionär socialism eller klassisk marxism, så är det ändå viktigt att de ungdomar som delar Ung vänsters tankar och idéer också har någonstans att vända sig till.

Precis på samma sätt som de mer borgerligt, liberala, nationalistiska eller socialdemokratiska ungdomarna i Gävleborg har.

Om du har missat någon av intervjuerna eller kanske vill ha högläsning för någon avlägsen släkting som kommit på besök så här i mellandagarna men råkat använda dig av tidningen som sista-minuten-inslagningspapper, så hittar du samtliga här på gd.se.

Med det sagt vill jag passa på att tacka för mig och önska en god fortsättning och ett riktigt gott nytt år!

Gustav Ericsson har varit vikarierande ledarskribent på Gefle Dagblad under hösten.

Bild: Martin Wik

Annons

Annons

Till toppen av sidan