Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Omställningsbidrag för en barnvänlig planet

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Vår planet måste bli barnvänlig och beboelig, skriver skribenten.

Annons

Nu blir FN:s barnkonvention svensk lag, och om vi menar allvar med att säkra barns rättigheter till bland annat hälsa och frihet från våld, då behöver vår folkvalda riksdag agera för en beboelig, barnvänlig planet.

Redan i dag tvingas fler flickor än förr in i barn- och tvångsäktenskap på Bangladeshs landsbygd på grund av klimatförändringarna, som ger förändrade ekonomiska förutsättningar till följd av ökat antal och allt intensivare naturkatastrofer. Fortsatta utsläpp från koldioxidskapande bränslen som bensin och diesel har också beräknats öka risken för astma och bronkit hos barnen i Sverige.

Annons

Annons

Är det verkligen detta vi vill göra med deras hälsa? Med deras frihet från våld och rätt till utbildning? Såklart inte! En värld där barns rättigheter skyddas och respekteras, en värld med renare luft och färre samt mildare naturkatastrofer, är en värld där vi inte längre är beroende av bensin, diesel och biodrivmedel.

Frigörandet från detta beroende är lättare sagt än gjort, där kanske en minoritet har möjlighet att bryta upp snabbt, men många kan få det svårt att gå ihop rent ekonomiskt. Ett omställningsbidrag till alla vuxna medborgare i Sverige vore ett rimligt verktyg för att hjälpa oss.

Ett sådant har redan införts i Kanada och skulle kunna finansieras genom en stigande avgift på alla koldioxidskapande transportbränslen. Utdelningen skulle vara extra stor för barnfamiljer, samt de som bor på landsbygd och framförallt i glesbygd.

Denna lösning heter Avgift och Utdelning och den skulle få oss att bättre förstå kostnaderna utav att fortsätta använda koldioxidskapande bränslen, samtidigt som den gör det mer ekonomiskt rimligt att agera för en barnvänlig planet genom transporter som är fria från klimatskadliga bränslen dvs. promenader, cykelturer och annan fordonstrafik på el eller biogas. Mer information om A&U samt hur du kan engagera dig för lösningen finns på Klimatsvaret.se.

Gloria-Karin López

Klimatsvaret

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan