Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Lycka till – men jag tror inte du lyckas förändra Försäkringskassan

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Nils Öberg, ny generaldirektör för Försäkringskassan.

Bild: TT

Annons

Nils Öberg, jag förstår att det är ett omöjligt jobb att återställa förtroendet för Försäkringskassan (FK) och dess handläggare.

Hur tror du att det känns för sjuka människor som fråntas både människovärde och försörjningsmöjligheter? Det är inte bara de själva som drabbas utan hela familjer.

Jag är inte själv drabbad men jag lider med dessa offer som har nog av sin egen plåga utan att få både telefonsamtal och brev från FK att de ska leva på noll kronor.

Hela upplägget att tjänstemän, utan någon som helst medicinsk utbildning, kan tillåtas underkänna läkares intyg och påstå att de sjuka är arbetsföra. De hävdar att försäkringsläkare står bakom deras beslut att utförsäkra människor men det är en lögn. När den sjuka och läkaren vill träffa handläggaren , får de till svar: Vi arbetar inte så.

Annons

Annons

De har inte tid för de ska hinna utförsäkra så många som möjligt för du vet att det är deras uppdrag att dra in pengar till staten. Dessutom har handläggarnas fackförbund ST avslöjat att de får lönepåslag ju fler som utförsäkras. Varför tror du att din företrädare Ann-Marie Begler fick sparken trots att hon gjort ett väldigt bra jobb när hon lyckats få ner sjuktalen när så många blev utförsäkrade?

Verkligheten talar sitt tydliga språk. Begler sa i en egen video sedan hon fått sparken: "Vi har gjort ett väldigt, väldigt bra jobb: Vi har ingenting att skämmas för och kritiken mot Försäkringskassan är grundlös."

Det bara att googla på "Kritik mot FK" så får du veta sanningen. Otaliga människoöden och insändare i hela Sverige vittnar om en känslokall och människofientlig myndighet som behandlar människor på detta vis.

Kanske är du den rätta personen som kan återupprätta förtroendet för FK, men tyvärr tror jag att det är en omöjlig uppgift, om inte du fullständigt lägger ner denna myndighet i nuvarande form. Du ska veta att den kallas i folkmun för Förnedringskassan och Förintelsekassan och du gör en välgärning om du klarar av en sådan nydaning.

För att spara pengar åt staten ska du bryta sönder denna ovärdiga organisation: Entlediga alla anställda, från handläggare, chefer på alla nivåer och försäkringsläkare.

Annons

Låt sjukvården ta hand om de sjuka och assistansberättigade så får läkare mer tid över för de behövande så de slipper att offra tid på att förtydliga de idiotiska formulär som FK skickar ut. Då blir heller inga långa köer och rättsväsendet behöver inte överbelastas med överklaganden.

Jag har samlat material till en dokumentär om hur svaga grupper behandlas av en välfärdsstat och det kommer att bli en tårdrypande läsning om skammen Sverige, fattigpensionärernas land och alla som tvingas jobba tills de stupar, som Lasse Ekstrand så träffande skrev.

Jag och tusentals med mig önskar dig all lycka i ditt förändringsarbete att ge de svaga grupperna människovärdet tillbaka och en möjlighet till ett värdigt liv.

MVH

Vanja Palm

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy